• First Top Stories

    Οι έντεκα προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ

    • NewsRoom


    Σε έντεκα σημεία επικεντρώνονται οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Το «καλάθι» Τσίπρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς, προσλήψεις για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά έχουν βάθος τετραετίας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, για το διάστημα 2019-2022 απελευθερώνεται κατ΄ελάχιστον δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ, ο οποίος επιτρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις παρακάτω κινήσεις:

    1. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων (κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων του Πάνου Καμμένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός), καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    2. Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και η δεύτερη από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα φτάνει μέχρι το 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και το 30% μεσοσταθμικά.Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
    3. Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνεται πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ το μήνα.
    4. Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
    5. Επίσης από 1/1/19, θεσπίζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Πρόκειται για μέτρο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.
    6. Εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
    7. Εξήγγειλε επίσης την άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
    8. Επίσης από 1/1/19 καταργείται ο φόρος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
    9. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
    10. Από 1/1/21 θα προχωρήσει η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
    11. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου από τις αρχές του 2019, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Νωρίτερα, ο Αλέξης Τίπρας περιγράφοντας τις προσπάθεις για την ανάσχεση του brain drain, μίλησε για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις σε νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% και επιδότηση ενοικίου για χιλιάδες οικογένειες υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζεται η αγωνία για τις συντάξεις – Τι είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνταγματική Αναθεώρηση, μείωση ΕΝΦΙΑ-εισφορών, επιστροφές αναδρομικών στο «προεκλογικό μενού» του Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ