• First Top Stories

    Θα λιώσει ο θερινός πάγος μέσα στον ρώσικο χειμώνα;

    • Νένα Σώκου
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά)

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν


    Μετά την πρωτοφανή ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο πάγος μεταξύ Αθήνας –  Μόσχας φαίνεται πως αρχίζει να λιώνει. Χθες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη συνάντηση στη Μόσχα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς άλλη διευκρίνιση ο χρόνος της συνάντησης προσδιορίστηκε για τον χειμώνα.

    «Πράγματι, η επίσκεψη Τσίπρα προετοιμάζεται, τέτοιους είδους επαφές προετοιμάζονται, πράγματι. Θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα. Αναμένουμε αυτές τις επαφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Νωρίτερα, πηγή κοντά στην ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωνε την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία.  Όπως ανέφερε το Sputnik, «η προκαταρκτική ημερομηνία της επίσκεψης έχει τεθεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

    Επίσης για τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια ελληνική πηγή, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ελληνορωσικής επιτροπής συνεργασίας για ζητήματα οικονομίας, βιομηχανίας, επιστήμης και τεχνολογίας.

    Στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ελληνική πλευρά για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων με στόχο τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην ΠΓΔΜ.

    Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι καταγγελίες Ζάεφ, που ακολούθησαν, ότι η κυβέρνησή του δέχθηκε «πολλαπλές αναφορές» ότι Έλληνες επιχειρηματίες, που πρόσκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία, κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν «βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.

    Απαντώντας στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών, ενώ ήδη είχε ματαιωθεί η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστελνε το μήνυμα ότι η εποχή, που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, πέρασε.

    «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς τον περασμένο Ιούλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Πούτιν χάνει το παιχνίδι στα Βαλκάνια μετά και το ιστορικό χαμηλό στις ελληνορωσικές σχέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιστορικό χαμηλό στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η πρώτη ελληνική αντίδραση στη ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξαφνική κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απελάσεις διπλωματών και απειλές



    ΣΧΟΛΙΑ