• First Top Stories

    Μετά το κότερο των 15 εκατ. ο Τσίπρας δίνει… μισή σύνταξη, αλλά ξεχνά τη μεσαία τάξη

    • NewsRoom
    Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας

    Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας


    Σε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος από σήμερα θα περάσει δύσκολα στην Βουλή, στην συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ για τον Παύλο Πολάκη, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Αλέξη Τσίπρα στην πολυτελή θαλαμηγό.

    Αναζητώντας μια ασφαλή διέξοδο από όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε χθες ένα πακέτο προεκλογικών παροχών, παίζοντας την τελευταία του ζαριά πριν από τις κάλπες του Μαΐου. Σε αρκετά σημεία των χθεσινών ανακοινώσεων ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, οπότε οι παροχές που ανακοίνωσε δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλους πέντε μήνες ζωής.

    Ερώτημα παραμένει κατά πόσο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έχουν το πράσινο φως των δανειστών, καθώς σε σχετική ερώτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, παρά μόνο είπε ότι τα μέτρα δεν ξεφεύγουν από τον δημοσιονομικό σχεδιασμό.

    Συγκεκριμένα για το 2019 ανακοίνωσε:

    • Χορήγηση «13ης σύνταξης»: Μέχρι τα 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της 13ης σύνταξης, ενώ το ποσό θα πέφτει κλιμακωτά από τα 500 ευρώ και πάνω.
    • Μείωση από 13% σε 6% του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αξία του ρεύματος και του Φυσικού Αερίου (αλλά και στον ειδικό φόρο που επιβάλλεται ή άλλες χρεώσεις).
    • Επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%. Αφορά κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ, παντοπωλείων κλπ που είχαν αυξηθεί στο 24% το 2015.

    Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μια σειρά από μέτρα για το 2020 ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    • Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφορά για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
    • Από 1/1/2020 αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης επενδύσεων στο 150% για τις επιχειρήσεις, από το 100% που ήταν μέχρι πρότινος. Αφορά σε επενδύσεις πενταετίας σε όλους τους κλάδους. Επίσης μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και η μείωση το 2021 θα είναι ήδη στο 25%.
    • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων σε 80% για εργοδότη και εργαζόμενο, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται σε 25%.
    • Από 1/1/2020 μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ στο 11% από 13%. «Σε αυτό το συντελεστή θα έχουμε ήδη από τώρα την εστίαση, το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, οίκους ευγηρίας και πολλές άλλες υπηρεσίες. Σκοπός η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
    • Από 1/1/2020, λαμβάνουμε μέτρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Επανέρχεται η μείωση tης φορολογίας εισοδήματος για νησιά έως 3.100 κατοίκους. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Μείωση κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες της χώρας [Α’ και Β’].
    • Από 1/1/2020, μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτους κλάδου.
    • Από 1/1/2020, προχωράμε σε έκπτωση 10% του φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών.
    • Από 1/1/2020, έρχεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων στεγαστικών δανείων.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου».

    Θύελλα από την αντιπολίτευση 

    Θυελλώδης ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για προεκλογικό παιχνίδι με παροχές ψίχουλα. Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση που ήταν δική του επιλογή. Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία. Προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα.

    Την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους.

    Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του για το 2020 είναι ανάξιες σχολιασμού, αφού όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός και θα έχει όλο το χρόνο να ξεκουραστεί σε διακοπές διαρκείας, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα».

    ΚΙΝΑΛ για παροχές: Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο

    Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε για τις παροχές Τσίπρα: «Σήμερα ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές με ψηφοθηρικά μέτρα. Οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η απόγνωση και ο πανικός τον οδηγούν. Κύριε Τσίπρα στο Ζάππειο μας τα ‘ παν κι άλλοι. Για να μην ξεχνιόμαστε 10 πήρε, 1 επιστρέφει. Με την πολιτική του εξόντωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και οδηγεί την οικονομία, σε αργό θάνατο.

    Και το χειρότερο. Αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένει σ’ αυτά που δεσμεύτηκε. Δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε την αξιοπιστία να τα αλλάξει. Εξαγγέλλει μελλοντικά μέτρα δίνοντας ως ενέχυρο στους δανειστές, τα λεφτά που πήρε με την αφαίμαξη από τους πολίτες.

    Χωρίς όμως την πραγματική αλλαγή των δεσμεύσεών του, οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν εξασφαλίζονται. Ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει. Συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Όσο παραμένει η ζημιά μεγαλώνει. Την καταδίκη του Ελληνικού λαού δεν θα την αποφύγει».

    ΚΚΕ: Σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1

    «Αφού γονάτισε για 4 χρόνια τον λαό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει προεκλογικά στη γνωστή τακτική ‘σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1’» σχολίασε το ΚΚΕ για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε ως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1».

    Τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου. Κι αυτά όμως ακόμη τα μέτρα δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

    Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που τον βουλιάζουν στα χρέη, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

    Ένωση Κεντρώων για παροχές: Ο λαός δεν θέλει ελεημοσύνη

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων για τις εξαγγελίες Τσίπρα:

    «Ο πρωθυπουργός, αφού με τις πολιτικές του «ξεζούμισε» επί τέσσερα χρόνια τους πολίτες, τώρα επιστρέφει ψιχία των απολεσθέντων εισοδημάτων. Ο λαός δεν θέλει ελεημοσύνες, αλλά αξιοπρεπή διαβίωση. Μην ξεχνάει ο κ. Τσίπρας, ότι από το Ζάππειο ο Α. Σαμαράς είχε υποσχεθεί πακέτο μέτρων και ήρθε το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησε το τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο που ο κ. Τσίπρας θεωρεί την ελεημοσύνη ως λύση φανερώνει, ότι ομολογεί την εξαθλίωση της κοινωνίας. Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κόσμο να ξυπνήσει και να μην τρώει κουτόχορτο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ευρωπαίοι ενέκριναν τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος ελιγμός Τσίπρα μετά την θύελλα: Κάνει «παιχνίδι» με τους συνταξιούχους λίγο πριν την κάλπη



    ΣΧΟΛΙΑ