• First Top Stories

    Τα βρίσκει με τους ευρωσοσιαλιστές ο Τσίπρας, δυσκολεύεται με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι


    Στα σαλόνια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ετοιμάζεται να εισέλθει και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από την εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έγκριση των περίπου 2500 συνέδρων προκειμένου να οικοδομήσει περαιτέρω σχέσεις με τους ευρωσοσιαλιστές, οι οποίες σε ένα βαθμό θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της, αλλά και στο μείζον θέμα του χρέους.

    Με τα ως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκει ανοιχτές πόρτες στους σοσιαλιστές, με βάση και τις προσκλήσεις που δέχεται για να παραβρεθεί στις συναντήσεις που κάνουν κατά καιρούς ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Ούτως ή άλλως, ο Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες και μένει να φανεί αν θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να γίνει κανονικά μέλος της σοσιαλιστικής οικογένειας. Ενδεχομένως, οι Ευρωπαίοι να τηρούν στάση αναμονής λόγω και των συνεχόμενων βέτο που βάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις επαφές του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους συντρόφους της.

    Βεβαίως, όσο ευοίωνες διαφαίνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωπαϊκές συμμαχίες τόσο δύσκολες διαγράφονται σε εγχώριο επίπεδο. Και τούτο διότι η κυβέρνηση είναι σε μια διαρκή αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ ουκ ολίγες φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατηγορήσει τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι είναι πιο κοντά στην ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις επαφές με πρόσωπα από την κεντροαριστερά αποτυπώθηκαν και στις παρουσίες του συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησαν διάφορα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα του κόμματος, ωστόσο αυτά εξαντλήθηκαν στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Φώτη Κουβέλη. Πρόσωπα, δηλαδή, που παραπέμπουν στο χθες και δεν δίνουν την παραμικρή δυναμική στο κυβερνών κόμμα.

    Πάντως, από την ομιλία του κ. Τσίπρα φάνηκε ότι θα επιμείνει στα ανοίγματα σε όλα τα επίπεδα. Ειδική αναφορά έκανε στις ευρωεκλογές του 2019, λέγοντας ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε πρόσωπα με μαζικότητα και ευρύτερη επιρροή και να μην κάνει «καταστροφικές επιλογές», όπως το 2014. Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει υπόψη του και την αδυναμία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να συνεργαστούν. Την πολυδιάσπαση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το κυβερνών κόμμα στέλνοντας προσκλήσεις και μηνύματα προς διάφορα στελέχη που είναι ανέστια ή ταλαντεύονται πολιτικά.

    Άλλωστε, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη διακυβέρνηση του τόπου του δίνει ευχέρεια κινήσεων και την ίδια ώρα αποτελεί κίνητρο για μια σειρά από παράγοντες να τον προσεγγίσουν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Hear no evil, see no evil! Γ. Βαρουφάκης: “Δεν ξέρω τι έλεγε ο Τσίπρας με τους Ρώσους για τη δραχμή”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Αλαφούζος – Θ. Αγγελόπουλος: Η μεγάλη συμμαχία. Τι κρύβεται πίσω από το σπουδαίο deal

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ