• First Top Stories

    ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει απαντήσεις στην Κεντροαριστερά κόντρα στην δημοσκοπική κατρακύλα

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Ενώ οι αποκαλύψεις γύρω από τον Μανώλη Πετσίτη διαδέχονται η μία την άλλη και οι δημοσκοπήσεις δεν φέρνουν καθόλου καλά μαντάτα στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε για την 26η Μαΐου ούτε για τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση με την μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Η εκδήλωση, όπως το λέει και ο τίτλο της «Για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη», αποτελεί την επίσημη πρώτη της «Προοδευτικής Συμμαχίας», του οχήματος με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις ευρωεκλογές αποσκοπώντας στην συγκρότηση συμμαχιών με δυνάμεις που βρίσκονται στα δεξιά του, δηλαδή στον χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, ώστε αφενός να υπάρξουν κάποια εκλογικά οφέλη, αφετέρου να τονιστεί με έμφαση ο διλημματικός χαρακτήρας των εκλογών.

    Ουσιαστικά η εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία για την εγκατάλειψη του όποιου ριζοσπαστισμού πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ και την στροφή προς την λεγόμενη Κεντροαριστερά, με ό,τι συνέπειες μπορεί να φέρει αυτό στο εσωτερικό ως προς την ταυτότητα του κόμματος.

    Παρά τις φιλοδοξίες της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου, οι δημοσκοπήσεις δεν δικαιολογούν καμία αισιοδοξία: Η χθεσινή έρευνα της MRB δίνει σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις  βουλευτικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές.

    Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ προηγείται με 8,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,6%, έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,2%, η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Ελληνική Λύση με 1,5%, η Ελληνική Λύση με 1,5%, το Ποτάμι και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,3% και οι ΑΝΕΛ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

    Στο 18% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 2,7% επιλέγει άλλο κόμμα.

    Στην εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών, με αναγωγή στο σύνολο όσων δήλωσαν κομματική προτίμηση, η διαφορά της ΝΔ αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες και ειδικότερα στο 9,9%. Ειδικότερα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 37,3% έναντι 27,4 % του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7,6 %, η Χρυσή Αυγή με 7,3% και το ΚΚΕ με 7,2%.

    Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1% Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,2% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%, το Ποτάμι με 1,7%, η Ελληνική Λύση με 1,6%, οι ΑΝΕΛ με 1% και το ΜέΡΑ 25 με 1%. Στο 17,6% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,1%.

    Στην εκτίμηση ψήφου των ευρωεκλογών, με αναγωγή στο σύνολο όσων δήλωσαν κομματική προτίμηση, η διαφορά μειώνεται και φτάνει στο 8,7% υπέρ της ΝΔ. Ειδικότερα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 35,1% έναντι 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7,7 %, η Χρυσή Αυγή με 7,2% και το ΚΚΕ με 6,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση MRB: Στις 8,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλήρης αφωνία της κυβέρνησης μπροστά στο όργιο αποκαλύψεων για την υπόθεση Πετσίτη



    ΣΧΟΛΙΑ