• First Top Stories

    Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στη Λώρη Κέζα: Δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία. Πρέπει να είσαι έτοιμος να την ασκήσεις

    • Λώρη Κέζα
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα) Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


    “Ένα κόμμα πρέπει να κυβερνά μόνο όταν είναι έτοιμο. Διαφορετικά απλά καταλαμβάνει την εξουσία. Οπως ξέρει καλύτερα ο κ. Τσίπρας, οι «καταλήψεις» δε διαρκούν πολύ.” Την απάντηση αυτή δίνει ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr  και στη Λώρη Κέζα όταν ρωτήθηκε  πώς πρέπει να ετοιμαστεί η Νέα Δημοκρατία για την περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει. Ο πολύπειρος 47αρης πολιτικός o οποίος στη σκιώδη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει τον τομέα της Μετανάστευσης, σχολιάζει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητήσει νέα στελέχη έξω από τον κομματικό μηχανισμό ενώ απαντάει και στο ερώτημα πότε θα ανέβει τα σκαλιά της Εκκλησίας.

    Πώς πρέπει να ετοιμαστεί η Νέα Δημοκρατία για την περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει;

    Η παγιωμένη αντίληψη λέει ότι οι στόχοι ενός κόμματος «εξουσίας» εκπληρώνονται όταν εκείνο καλείται να κυβερνήσει. Για εμένα, όμως, τότε ξεκινούν. Γιατί, δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία. Πρέπει να είσαι έτοιμος και να την ασκήσεις. Να έχεις, δηλαδή, κοστολογημένο πρόγραμμα, εφαρμόσιμο σχέδιο και ρεαλιστικό όραμα. Διαφορετικά, απλά την «καταλαμβάνεις». Και, όπως ξέρει καλύτερα ο κ. Τσίπρας, οι «καταλήψεις» δε διαρκούν πολύ.

    Ποιες σοβαρές, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν στο φορολογικό σύστημα; 

    Στο φορολογικό μας σύστημα πρέπει να γίνουν δύο βασικές μεταρρυθμίσεις: Πρώτον, να απλοποιηθεί και, δεύτερον, να μειωθoύν οι φόροι. Γιατί, όσο πιο πολύπλοκο, τόσο λιγότερο αποδοτικό. Και, γιατί, η πρόσφατη εμπειρία με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, απέδειξε ότι μειωμένο ΦΠΑ, δε σημαίνει και μειωμένα έσοδα. Προσωπικά πιστεύω σε μια δίκαιη φορολογία. Που συνιστά μοχλό ανάπτυξης, οικονομικής αναδιανομής και κοινωνικής ευημερίας. Όχι αιτία στασιμότητας και κοινωνικής αποτελμάτωσης, όπως είναι σήμερα.

    Πώς κρίνετε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητήσει νέα στελέχη έξω από τον κομματικό μηχανισμό; 

    Πολύ θετικά. Πρόκειται, άλλωστε, για μια πρωτοβουλία που έχουν ανάγκη σήμερα όλα τα κόμματα. Με την πολιτική πρέπει να ασχολούνται οι άριστοι και όχι οι «αρεστοί». Μόνο έτσι θα ανανεωθεί και θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της.

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Βουλευτής ΝΔ

    Είστε περήφανος για την μέχρι τώρα πολιτική σας πορεία;

    Το σημαντικό στην πολιτική δεν είναι να νιώθεις εσύ υπερήφανος για τον εαυτό σου. Το σημαντικό στην πολιτική είναι να νιώθουν υπερήφανοι εκείνοι που σε εμπιστεύονται. Για μένα προέχει να έχω τη συνείδησή μου καθαρή και να μπορώ να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια. Και θεωρώ πως αυτό το έχω επιτύχει. Επειδή, ως Βουλευτής, δεν κρύφτηκα ποτέ μου στα δύσκολα και δε λογάριασα το πολιτικό κόστος. Και επειδή, ως Υπουργός, διαχειρίστηκα το δημόσιο χρήμα με εντιμότητα και δε δείλιασα να συγκρουστώ με τα συμφέροντα των λίγων, προς όφελος των πολλών.

    Για ποιο επίτευγμα θέλετε να σας θυμούνται ως πολιτικό οι επόμενες γενιές; 

    Αισθάνομαι νέος και έχω να κάνω ακόμα πολλά. Θα σας απαντήσω σε αυτό όταν αισθανθώ ότι έχει κλείσει ο κύκλος μου στην πολιτική.

    Τα παραδοσιακά κόμματα φαίνεται ότι κάθε μέρα χάνουν την διείσδυση τους στην κοινωνία και ειδικότερα στους νέους. Τι θα λέγατε σε έναν νέον άνθρωπο για να τον πείσετε για το αντίθετο;

    Αυτό που λέω πάντα στους νέους ανθρώπους που συνομιλώ καθημερινά: Ότι αντιλαμβάνομαι και κατανοώ απόλυτα την οργή του. Και ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η περίοδος που διανύουμε έχει δημιουργήσει ασφυξία για εκείνον και τη γενιά του. Γι αυτό θα πρέπει να διαχωρίσει τους πολιτικούς που επενδύουν στην ειλικρίνεια για να υπηρετήσουν το αύριο το δικό του, από εκείνους που επενδύουν στο θυμό του για να υπηρετήσουν το αύριο το δικό τους.

    Η πολιτική ενασχόληση είναι η μοναδική σας έννοια; Πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;

    Όταν «δίνεσαι» σε κάτι με την ψυχή σου, αναπόφευκτα στερείσαι πράγματα για τον εαυτό σου. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου απομένει, προσπαθώ να κάνω πράγματα που με ηρεμούν. Μια βόλτα με φίλους, ένα μπάνιο στη θάλασσα, το διάβασμα ενός βιβλίου, μια έξοδος με καλή παρέα μου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης από τη δύσκολη και επίπονη καθημερινότητα. Ξέρετε, οι μόνες επιθέσεις που έχω δεχθεί στη μέχρι τώρα διαδρομή μου, είναι επειδή κάνω πράγματα που για όλους τους άλλους θεωρούνται αυτονόητα. Ο πολιτικός, όμως, πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Και εγώ στη ζωή μου, τόσο την πολιτική, όσο και την προσωπική, έχω επιλέξει να είμαι αυθεντικός.

    Είστε ένας νέος άντρας. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δημιουργήσετε οικογένεια;

    Αγαπώ πολύ τα παιδιά και θα ήθελα να με αξιώσει ο Θεός να κάνω κάποια στιγμή οικογένεια. Θα το πραγματοποιήσω, όμως, όταν νιώσω έτοιμος. Όχι, επειδή απλά «πρέπει».

    Πώς κρίνετε την οικογενειοκρατία στη Βουλή;

    Είναι ρατσιστική η αντίληψη να κρίνεις κάποιον για το όνομα που φέρει και όχι για αυτό που είναι. Η οικογενειοκρατία, άλλωστε, αφορά «πορφυρογέννητες» περιπτώσεις, που κληρονομείς θέσεις εξουσίας λόγω καταγωγής. Όχι όταν εκλέγεσαι σε αυτές.

    Εμένα, ο πατέρας μου δεν μου κληροδότησε κανένα «οφίτσιο», παρά μόνο αρχές και αξίες. Η παρακαταθήκη του ονόματος μπορεί να αποτελεί όχημα αναγνωρισιμότητας στο ξεκίνημα μιας πολιτικής διαδρομής, στο διάβα της, όμως, μετεξελίσσεται γρήγορα σε αφορμή για σκληρή κριτική και για άδικες προσωπικές επιθέσεις.

    Σήμερα, με γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός ότι στο δρόμο οι πολίτες με χαιρετούν ως «Μιλτιάδη» και όχι ως «Βαρβιτσιώτη».

    Ωστόσο, στην εποχή της κρίσης στην χώρα έχουν ποινικοποιηθεί και οι οικογενειακές σχέσεις. Πώς νιώθει κάποιος που προέρχεται από πολιτικό τζάκι;

    Όταν αποποιείσαι τις ρίζες σου, δεν μπορείς να έχεις μέλλον. Προσωπικά, αισθάνομαι μόνο υπερήφανος για την οικογένεια μου. Για την πορεία της στο δημόσιο βίο, για την προσφορά της στην πολιτική ζωή της χώρας, για την εντιμότητα με την οποία πολιτεύτηκε. Με αυτές τις αρχές γαλουχήθηκα και με αυτές συνεχίζω να πορεύομαι.

    keza l.
    Λώρη Κέζα

    Γιατί οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα τους;

    Γιατί εκεί βρίσκουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται. Και, γιατί, στις χώρες αυτές αξιολογείσαι με βάση τις ώρες έρευνας και όχι τις ώρες καταλήψεων, όπως γίνεται τώρα.
    Το ανησυχητικό σήμερα είναι ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις εξαγωγές νέων μυαλών προς το εξωτερικό. Αυτό, όμως, σύντομα πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Η Κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα μετατρέψει το “brain drain” σε “brain gain”.

    Υπάρχει κάτι που να αποστρέφεστε στη Δημοκρατία; 

    Τον λαϊκισμό. Γιατί είναι το γνώρισμα που μπορεί να διχάσει ένα λαό. Και να εμφανίσει ως υπερασπιστές και πιο πιστούς υποστηρικτές των συμφερόντων ενός έθνους, τους χειρότερους πολεμίους του.

    Πώς κρίνετε την αντικατάσταση της πολιτικής από την επικοινωνία;

    Η πολιτική θεραπεύει αίτια και η επικοινωνία συμπτώματα. Όταν το δεύτερο υποκαθιστά το πρώτο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και οδηγούμαστε σε περιπτώσεις τύπου Τσίπρα – Βαρουφάκη, όπου η εφήμερη ελπίδα και αξιοπρέπεια κοστολογούνται σήμερα με αρκετά δις ευρώ.

    Πώς κρίνετε το μορφωτικό επίπεδο των βουλευτών; 

    Οι Έλληνες πολιτικοί δε στερούνται μόρφωσης. Στερούνται, όμως, πολιτικής παιδείας. Όταν όποιος διαφωνεί μαζί σου δεν αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος, αλλά ως εχθρός τους έθνους και καθυβρίζεται για αυτό, τότε η πολιτική χάνει το νόημα της. Και από παράγοντας προόδου και ποιοτικής αναβάθμισης σε μια κοινωνία, μετατρέπεται αβίαστα σε καθρέπτη των χειρότερων ελαττωμάτων και ενστίκτων της.

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Βουλευτής ΝΔ

    Τι οραματίζεται ένας νέος άνθρωπος σαν εσάς και ασχολείται με την ενεργό πολιτική;

    Σίγουρα κάτι καλύτερο από την κατάσταση που αντικρίζει και βιώνει ο ίδιος σήμερα. Το όραμα για ένα καλύτερο αύριο είναι εκείνο που σε παρακινεί να εγκαταλείψεις την ησυχία σου και την ασφάλεια του κριτή και να καταστείς ο ίδιος κρινόμενος. Τόσο απέναντι στους συμπολίτες σου, όσο και απέναντι στην Ιστορία. Γιατί αυτό είναι για μένα το αυθεντικό νόημα της πολιτικής: H ανάληψη της ατομικής ευθύνης που σου αναλογεί προς την πατρίδα και τις επόμενες γενεές.



    ΣΧΟΛΙΑ