• First Top Stories

    Σε νέα απολογία εντός της εβδομάδας ο Ανδρέας Μαρτίνης

    Ανδρέας Μαρτίνης

    Ανδρέας Μαρτίνης


    Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ο Ανδρέας Μαρτίνης αναμένεται να επιστρέψει στο γραφείο του ανακριτή που τον έστειλε στη φυλακή. Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι και επί δεκαετίες πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ακριβώς έξι μήνες μετά την προσωρινή κράτησή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κακούργημα και τον κίνδυνο μιας δεύτερης προφυλάκισης.

    Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης καλεί σε νέα απολογία τον 75χρονο. Αυτή τη φορά για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία που αφορά σε «κερασμένα» νοσήλια και εξετάσεις, κόστους εκατομμυρίων ευρώ, σε ασθενείς με αδρά οικονομική επιφάνεια.

    Πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενής τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των Τεχνών και δημοσιογράφοι αποτελούν τη λίστα των 50 και πλέον «ευεργετηθέντων» που περιλαμβάνονται στο νέο κατηγορητήριο του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν. Κανένας από εκείνους που φέρονται να έλαβαν, χωρίς να το δικαιούνται, δωρεάν περίθαλψη ή εξετάσεις, δεν θα κληθεί ως κατηγορούμενος.

    “Χαρισμένα πάνω από 20 εκατομμύρια σε νοσήλια-εξετάσεις” 

    Η δικαστική έρευνα προσάπτει στον Ανδρέα Μαρτίνη «χαρισμένα» νοσήλια και εξετάσεις που προξένησαν ζημία στο Ερρίκος Ντυνάν μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στα «δωράκια» με κατώτερο πλαφόν τις 3.000 ευρώ για να μην βαλτώσει την έρευνά του στις χιλιάδες των περιπτώσεων που εμφανίζονται να εξετάστηκαν ή να νοσηλεύτηκαν, χωρίς να πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος που τους αντιστοιχούσε.

    Ξεπερνούν τους 50 οι επιφανείς συμπολίτες μας που φέρονται να περιλαμβάνονται στο νέο κατηγορητήριο του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτό, οι “επώνυμοι” ασθενείς χωρίς να έχουν οικονομική αδυναμία, αποδέχθηκαν την προσφορά του Ανδρέα Μαρτίνη και είδαν μέχρι και μηδενικό το τελικό πληρωτέο ποσό στην απόδειξή τους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που η έκπτωση ήταν τόσο γενναία που έφτανε το 100% του κόστους εξετάσεων ή νοσηλίων. Φέρονται, δηλαδή, να μην κατέβαλαν ούτε το κρατικό νοσήλιο.

    Σε υψηλή θέση στη λίστα των… τσαμπατζήδων, ασθενής που για πολυήμερη νοσηλεία στο Ερρίκος Ντυνάν έπρεπε να βγάλει από την τσέπη 355.000 ευρώ. Φέρεται να χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από το… ασφαλιστικό του ταμείο.

    Δεύτερη δικογραφία για τον Ανδρέα Μαρτίνη

    Η δεύτερη ανάμεσα στις περίπου 10 δικογραφίες του κ.Μαρτίνη που διερευνά ο ανακριτής Τσιρώνης, σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για την τετραετία 2007-2010. Η ελεγκτική εταιρία Grant Thornton κατέγραψε δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις 34 εκατομμυρίων ευρώ για 26 χιλιάδες πρόσωπα και 70 χιλιάδες περιστατικά. Οι 15,5 χιλιάδες ασθενείς είχαν έκπτωση 100%, ενώ μεγάλες εκπτώσεις χορηγήθηκαν και στους υπόλοιπους καθώς εμφανίστηκαν ως πρόσωπα που αδυνατούσαν οικονομικά να καταβάλουν τη δαπάνη τους και βάσει του καταστατικού, υπήρχε η δυνατότητα να μην πληρώσουν τα χρήματα της νοσηλείας τους.

    Η σύλληψη Μαρτίνη 

    Ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος μέχρι το 2013 και για 28 χρόνια στον Ερυθρό Σταυρό και η 67χρονη σύζυγός του Γεωργία συνελήφθησαν στις 16 του περασμένου Μάη στο σπίτι τους στην Κηφισιά. Ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης είχε εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς ο 75χρονος, επί προεδρίας του στο Ερρίκος Ντυνάν, φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκ μάρκων από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. Μέρος του ποσού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να δαπανήθηκε για να αγοραστεί το κτίριο, το οποίο σήμερα ενοικιάζεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.Στην απολογία του ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του. Τότε ο ίδιος είχε κριθεί προφυλακιστέος και η σύζυγός του είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

    Στο μικροσκόπιο του ανακριτή βρίσκεται σειρά άλλων δικογραφιών για το πού κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ από δωρεές και εράνους του Κοινωφελούς Ιδρύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ