• First Top Stories

    Νίκος Σακελλαρίου (ΣτΕ): Υπονοεί συναλλαγές ανώτατων δικαστών;

    • Contributor
    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Το τρίγωνο της «διαπλοκής», η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ανώτατων δικαστών, η νέα Δικαστική Ένωση, οι επικρίσεις για τη συνάντηση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό την περίοδο που το Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσιζε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά αλλά και οι προσωπικές βολές που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών κυριάρχησαν στην 32η γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

    ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: «Ας ανοίξουν τις αποφάσεις »

    Όμως μεγάλη έκπληξη ήταν ο ομιλία του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου. Όπως λένε όσοι άκουσαν με προσοχή την ομιλία του εξηγούν ότι  προφανώς υπονόησε  ότι κάποιοι εξαργύρωσαν την ψήφο τους υπέρ της συνταγματικότητας του μνημονίου και του PSI με θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια. Η ενδεχομένως ’ κάποιοι άλλοι έτυχαν – προφανώς – δυσμενούς εξέλιξης στην καριέρα τους όταν μειοψήφησαν σε αυτές τις υποθέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα λέει ένας κορυφαίος παράγοντας στο χώρο της Δικαιοσύνης άρα κάτι παραπάνω ξέρει. Και οφείλει να μιλήσει συγκεκριμένα για να μην μένουν συνολικές σκιές.

    Ο κ. Σακελλαρίου έκανε την… αυτοκριτική του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έχει κρίνει  συνταγματικά τα μνημόνια το «κούρεμα».  «Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PSI … Ας ανοίξουν τις αποφάσεις. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα  και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις  για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως  επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς  αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι  και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός”

    Τι είπε για τα ΜΜΕ 

    «Τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης  υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη. Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η  ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

    Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται».

    ΚΟΝΤΟΝΗΣ: «ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ»

    Σε ένα «ιερό τρίγωνο διαπλοκής» από πρόσωπα προερχόμενα από τον οικονομικό-πολιτικό χώρο και τα ΜΜΕ αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά την ομιλία του στη συνέλευση των Εισαγγελέων.

    « Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας και εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο κ.Κοντονής και απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς τους κάλεσε:

    «Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς . Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και μετά, κανένα μέλος της κυβέρνησης  δεν εκβιάζεται,  δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό το δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς  να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη  γι αυτή την κατάσταση.»

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλοντας να καταδείξει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στο πρόσωπο των δικαστικών λειτουργών τόνισε ότι «μόνο αυτοί μπορούν να φέρουν σε πέρας την κάθαρση στο ποδόσφαιρο γι’ αυτό επελέγη η τοποθέτηση δικαστών στα δικαιοδοτικά όργανα  του ποδοσφαίρου» ενώ χαρακτήρισε «άδικη» την περικοπή μισθών των δικαστικών: «Η κυβέρνηση σταμάτησε αυτόν τον κατήφορο. Εμπρακτα το απέδειξε εφαρμόζοντας την απόφαση του Μισθοδικείου».

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ.Κοντονής για τις αντιδράσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην ίδρυση της νέας Δικαστικής Ενωσης Ανώτατων και Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων: Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως και δημιουργούν μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων  εναντίον  άλλων πολιτών που συγκροτούν ενώσεις. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα  από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.»

    ΘΑΝΟΥ: ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ

    Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία συνταξιοδοτείται το ερχόμενο καλοκαίρι, επανέφερε την πρόταση που πρόσφατα είχε θέσει στον πρωθυπουργό για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών, ξεσηκώνοντας τότε θύελλα αντιδράσεων από τις δικαστικές ενώσεις που έκαναν λόγο για αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε αλλαγής με νομοθετική παρέμβαση.

    «Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας. Όλοι οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το  70ο έτος», τόνισε στην ομιλία της η κ.Θάνου, κάνοντας λόγο για ερμηνεία του Συντάγματος. «Είναι καταφανέστατο ότι οι δικαστές περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου  περιεχομένου του Συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης  και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας.  Θα είμαστε  έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση.»

    Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απάντησε στις επικρίσεις για την συνάντηση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον κ.Τσίπρα,  ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διασκεπτόταν για να εκδώσει απόφαση για το νόμο των τηλεοπτικών αδειών.

    • Εγινε μεγάλος λόγος, με κακοπιστία από ορισμένους, για τη συνάντηση με  τον πρωθυπουργό. Δεν κατανοώ, ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες  φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε  η αύξηση των οργανικών θέσεων των Εισαγγελέων κατά 18.  Όπως και η αύξηση κατά 4 των αρεοπαγιτών. Πνεύμα ανεξαρτησίαςκαι αξιοπρέπειας είναι αυτό που πρέπει να διακατέχεται  ο δικαστής. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν.»



    ΣΧΟΛΙΑ