• Ελλάδα

    ΣτΕ: Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Σακελλαρίου

    Νίκος Σακελλαρίου. Τέως πρόεδρος ΣτΕ


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έμεινε “ακέφαλο” μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου, μόλις ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, με την ανησυχία στους κόλπους της Δικαιοσύνης για το ποιος θα τον διαδεχθεί, αλλά και το τι θα γίνει μέχρι να βρεθεί ο/η διάδοχός του, να είναι έκδηλη.

    Ως γνωστόν, ο Νίκος Σακελλαρίου αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της διαρροής για το αποτέλεσμα της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου όσον αφορά στις διατάξεις για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων. Εφόσον η διαρροή αυτή επιβεβαιωθεί (13-12 υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου), τότε ουσιαστικά δικαιώνεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οριστικοποιούνται οι περικοπές στις συντάξεις που είχαν εκδοθεί έως το 2016.

    Ωστόσο, εδώ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου ενδέχεται να ζητηθεί η επανάληψη της ψηφοφορίας στο ΣτΕ, εφόσον πλέον η σύνθεση του δικαστηρίου θα έχει αλλάξει, με την αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Μαρία-Ειρήνη Σαρπ, να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και ένα αναπληρωματικό μέλος να συμμετέχει στην ψηφοφορία, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 δικαστών. Μάλιστα, η πληροφορία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο Νίκος Σακελλαρίου φέρεται να ψήφισε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, και επομένως, λόγω του οριακού αποτελέσματος, πιθανόν μία νέα ψηφοφορία να βγάλει διαφορετικό αποτέλεσμα. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει η ήδη τελεσθείσα ψηφοφορία και να μην αλλάξει κάτι όσον αφορά στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.

    Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμα εν εξελίξει υποθέσεις οι οποίες επηρεάζονται από την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου: η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος υπήρξε εισηγητής της υπόθεσης, εκφράζοντας θέση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου) και η υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού (καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Χρήστος Ράμμος).

    Όμως το πραγματικά φλέγον ζήτημα είναι το ποιος θα είναι ο μόνιμος αντικαταστάτης του Νίκου Σακελλαρίου. Στην “κούρσα” της διαδοχής του βρίσκονται πολλοί έμπειροι και διακεκριμένοι δικαστικοί, όπως είναι ο προσωρινός αντικαταστάτης του, Αθανάσιος Ράντος, που διατηρεί και φιλική σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και ο Ιωάννης Γράβαρης, ενώ αρκετές είναι και οι υποψηφιότητες θηλυκού γένους (Μαρία Καραμανώφ, Μαρία-Ειρήνη Σαρπ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου), και δεν αποκλείεται το ΣτΕ να αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο, ακολουθώντας έτσι το… παράδειγμα του Άρειου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όλα βέβαια θα κριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τη σχετική απόφαση, όπως και την απόφαση για τους νέους αντιπροέδρους του ΣτΕ, συνολικά τέσσερις: δύο που θα αντικαταστήσουν αυτούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, και δύο ακόμα που προκύπτουν από την αύξηση των αντιπροέδρων του ΣτΕ σε 12, την οποία προβλέπει νομοσχέδιο που έχει ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:ΕΝΦΙΑ 2018: Ποιοι «καίγονται» από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τα τρία ερωτηματικά για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραιτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος που επικρότησε το λιντσάρισμα στον Γ. Μπουτάρη



    ΣΧΟΛΙΑ