• First Top Stories

    Καυγάς Βελκουλέσκου-Τσακαλώτου: Δεν γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέσω blog

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    “Εκφράσαμε τα παράπονά μας στην κα Βελκουλέσκου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας.

    Μετά και τη δημόσια διαμαρτυρία του για τις αξιώσεις που προέβαλε ο Πολ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε εξηγήσεις για το μπλογκ που ανήρτησαν τη Δευτέρα κορυφαία στελέχη του ΔΤ υποστηρίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν κι ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σ’ αυτή την πολιτική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η κα Βελκουλέσκου απάντησε ότι δεν θεωρεί πως το άρθρο Τόμσεν είχε σκοπό να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οι θεσμοί ζήτησαν εξηγήσεις για τον μποναμά Τσίπρα προς τους συνταξιούχους

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν εξηγήσεις για τις παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε.

    “Έγινε συζήτηση, ναι” απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας ότι οι δανειστές ρώτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον μποναμά στους συνταξιούχους.

    Πέραν της παραδοχής ότι έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε πού οδήγησε αυτή η κουβέντα σχετικά με τις έκτακτες παροχές από την «υπεραπόδοση των εσόδων», όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το υπερβάλλων τμήμα του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής, χωρίς να διευκρινίσει όμως μέχρι πότε θα διαρκέσουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώτος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

    “Δεν δώσαμε δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018” δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος διαψεύδοντας όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Basil M. Karatzas: Ενθαρρυντικά σημάδια για τη ναυτιλία και τις κεφαλαιαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ