• First Top Stories

    Πολάκης και δημοσκοπήσεις παίζουν με τα νεύρα του Τσίπρα

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεδρεύει στο Υπουργικό Συμβούλιο


    Φυγή προς τα εμπρός επιχείρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» την (νέα) φθορά που προκάλεσαν στην κυβέρνησή του όσα διαδραματίστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη. Αποκάλεσε την υπόθεση του δανείου και τα… καμώματα του αναπληρωτή υπουργού με το τηλεφώνημα στον κεντρικό τραπεζίτη και την απόπειρα παρέμβασης στην ΤτΕ «μικροπολιτική αντιπαράθεση και παραπολιτικό κουτσομπολιό», ενώ έριξε για άλλη μια φορά ευθύνες στα ΜΜΕ, επειδή δεν δείχνουν τις καλές ειδήσεις.

    Ωστόσο, έστειλε και ένα μήνυμα προς τον κ. Πολάκη καλώντας τους υπουργούς «να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος, για να θολώσει τα νερά».

    Ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία για αιχμηρά σχόλια και κατά του Γιάννη Στουρνάρα κάνοντας αναφορά σε «υπερτιμημένους τεχνοκράτες […] που, όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε σε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους».

    Αν και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, εντούτοις το μήνυμα που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν νωρίτερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με στόχο οι οποίες παροχές να αναστρέψουν την κακή εικόνα και να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις. «Να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε» είπε χθες στους υπουργούς.

    Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ψαλίδα στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές τελικά, να μην ξεπεράσει τις 5 μονάδες, για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ζωντανός» στο πολιτικό παιχνίδι της επόμενης ημέρας, όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

    Οι δημοσκοπήσεις

    Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις -όσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να της ακυρώσει δημοσίως λέγοντας ότι αστοχούν- δεν στέλνουν καλά μαντάτα. Το χθεσινό πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue δίνει ισχυρό προβάδισμα 14,5 μονάδων στην εκλογική επιρροή της ΝΔ, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 39% έναντι 24,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην τρίτη θέση βγαίνει το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση στο 3%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, Ποτάμι και ΑΝΕΛ με 1%.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Public Issue, «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων).

    Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι η ΝΔ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία, λόγω της αποδυνάμωσης των τριών κομμάτων της οκτακομματικής Βουλής του 2015 (ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), κάτι που λειτουργεί υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ:  Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. (Το όριο για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος χαμηλώνει, όσο αυξάνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσίπρας καλύπτει πλήρως τον Πολάκη: Κουτσομπολιό η υπόθεση με το δάνειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική κάλπη οι ευρωεκλογές, αν ο Τσίπρας επιλέξει εκλογές τον Οκτώβριο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ