• First Top Stories

    Η πειθαρχική σε Ντογιάκο αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει εκπλήξεις σε κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις

    • NewsRoom
    Ισίδωρος Ντογιάκος, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

    Ισίδωρος Ντογιάκος, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


    Και τελικά πειθαρχική ποινή σε Ντογιάκο. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέβαλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών για 40 ημέρες, με αποτέλεσμα ο κ. Ντογιάκος να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στις εισαγγελίες και τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το ερχόμενο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

    Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε ανοικτό μέτωπο με τον Άρειο Πάγο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς είχε ελεγχθεί πειθαρχικά από τη στιγμή που η Βασιλική Θάνου ανέβηκε στον θώκο της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου.

    Και ενώ βγήκε δικαιωμένος από την πειθαρχική διαδικασία ως προς τη συνθήκη εκλογής του, είχε ακόμη να αντιμετωπίσει το σκέλος που αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών (από τον ίδιο κ.  Ντογιάκο), περί εξωθεσμικής παρέμβασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

    Το επταμελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέβαλε στον κ. Ντογιάκο την ποινή της επίπληξης, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που είχε ασκήσει την πειθαρχική δίωξη, άσκησε έφεση, ζητώντας κατ’ ουσίαν βαρύτερη ποινή. Εφεση από την πλευρά της, έκανε και η Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου και η κ. Δήμητρα Μπουρνάκα.

    Τελικά το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών για 40 ημέρες κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι το δικαίωμα επανεκλογής ήδη εκλεγμένων προϊστάμενων, κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν, δόθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία είχε προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων από τις Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων αλλά και των διοικητικών δικαστών. Με τη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα επανεκλογής σε δικαστές και εισαγγελείς που ήδη μετέχουν στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών, με την προϋπόθεση όμως ότι στον υποψήφιο δεν θα πρέπει να έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή μεγαλύτερη από επίπληξη, κάτι που δεν ισχύει, όπως προαναφέρθηκε, για την περίπτωση του κ. Ντογιάκου.

    Ανοικτά μέτωπα και κρίσιμες υποθέσεις

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εκκρεμούν -είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο ακροατήριο- σημαντικές υποθέσεις με έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά, ενώ καθοριστικά για την πορεία των εν λόγω υποθέσεων αναμένεται να είναι τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις διαχειριστούν.

    Πρόσφατη ήταν η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του κ. Ντογιάκου ο Βαγγέλης Μαρινάκης με αφορμή την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου για παραπομπή του προέδρου του Ολυμπιακού σε δίκη για τέσσερα κακουργήματα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και για προφυλάκισή του λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί για την ίδια υπόθεση.

    Σε επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάνει λόγο για προαποφασισμένη εισαγγελική πρόταση από τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο και “κατασκευασμένα αδικήματα”. Όλα αυτά, υπογράμμιζε ο κ. Μαρινάκης, αποδεικνύουν ότι ο κ. Δασκαλόπουλος “ήταν πάντα σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου”.

    Και στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμιζε πως “ο ρόλος των κ.κ.  Ντογιάκου Δασκαλόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Ντογιάκος είχε συγκρουστεί ανοικτά με την κυβέρνηση με αφορμή τους χειρισμούς της Εισαγγελίας στην υπόθεση Siemens. Μετά την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, το Μαξίμου καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες στον Εισαγγελέα Εφετών και  παραλείψεις “οι οποίες είτε έγιναν από άγνοια είτε εσκεμμένα”. “Θεωρούμε ότι ο κ. Ντογιάκος είναι εξαιρετικά ικανός για να αποδώσουμε τις παραλείψεις του σε οτιδήποτε άλλο παρά το προφανές: Την επιχείρηση συγκάλυψης η οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια”, ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

    Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας επέλεξε να απαντήσει στις  κυβερνητικές διαρροές που του καταλόγιζαν ευθύνες “αλλά και σκοπιμότητες” στην υπόθεση της μετάφρασης των εγγράφων για τη δίκη της Siemens, με επίσημη ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για “αισχρά υπονοούμενα που όμως δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια”.

    Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την ποινή σε Ντογιάκο

    Η είδηση της ποινής στον κ. Ντογιάκο και η πολιτική χροιά που αποδίδεται στην εν λόγω απόφαση, ήδη προκαλεί αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

    Από χθες το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση υπερασπιστή του κ. Ντογιάκου, καταγγέλλοντας πως η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού “επιβεβαιώνει – για μία ακόμη φορά – με έμφαση και δίχως καμία συστολή την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, με πρόθυμο υποκινητή τον υπουργό κ. Παρασκευόπουλο”.

    Το κύρος της δικαστικής λειτουργίας έχει πληγεί για ακόμα μία φορά, με μεθοδεύσεις παρασκηνίου και ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης και ανώτερων Δικαστικών, ανέφερε η Χ. Τρικούπη και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, προειδοποιούσε ότι τα τελευταία γεγονότα στους κόλπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προσβάλλουν βάναυσα τον θεσμό και συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω απαξίωσή του.

    Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει με νόημα πως “ο χρόνος που επέλεξε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για την εκδίκαση και την αυθημερόν έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία καθαιρείται επειδή κατήγγειλε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για ‘εξωθεσμικές παρεμβάσεις’, δεν φαίνεται να αποτελεί σύμπτωση”. “Αντιθέτως”, τονίζεται, “δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες σκοπιμότητας διότι κατ’ αποτέλεσμα παρεμβαίνει ευθέως στην εκλογή για την ανάδειξη του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών”.

    “Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για το αυτοδιοίκητο ακριβώς πριν από τις αρχαιρεσίες και άλλες αδιανόητες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών, και βέβαια οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ως εκδηλωμένη πρόθεση ‘πανοπτικού’ ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια ή το δικαίωμα να αδιαφορήσει ή να σωπάσει”, καταλήγει η ανακοίνωση από το Ποτάμι.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/krisimes-dikastikes-ekloges-stis-17-septemvriou-ola-ta-onomata-pou-pezoun/73850

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ