• First Top Stories

    Ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής της μάχης στη Βουλή; Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;

    • NewsRoom

    Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή


    Στην πολιτική υπάρχουν οι εντυπώσεις, υπάρχει κι η ουσία. Κάθε πολιτικός, από τον υποψήφιο για συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο μέχρι τον πρωθυπουργό, κάνει την επιλογή του: Θα επενδύσει στις εύκολες εντυπώσεις, ή στην πολιτική ουσία; Το δεύτερο, είναι ασφαλώς το δυσκολότερο.

    Αυτή ήταν η σύγκρουση το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή: Πολιτική ουσία, εναντίον πολιτικών εντυπώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε στο επιχείρημα: Με το νόμο Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί πολλοί που έπρεπε να είναι στη φυλακή. Η κυβέρνηση γνωρίζει τους ενόχους βιαιοτήτων, όπως τα μέλη του Ρουβίκωνα, αλλά τους αφήνει ανενόχλητους. Η ανασφάλεια του πολίτη μεγαλώνει. Τα κρούσματα πληθαίνουν. Κάποιες υποθέσεις ,πράγματι εξιχνιάζονται. Αλλά το αποτέλεσμα παραμένει; Οι πολίτες αισθάνονται πιο ανασφαλείς.

    Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επέμεινε στην επένδυση στις πολιτικές εντυπώσεις. Εξιχνιάσαμε τρεις υποθέσεις. Δεν λέει ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Λέει τη μισή, μόνο, αλήθεια. Και χρησιμοποιεί στα ασθενή του επιχειρήματα, το γνωστό, πολυφορεμένο αμπαλάζ: Εσείς είσαστε με τη Ζίμενς, εσείς μιλάτε με περίεργους τύπους, εσείς είστε ακροδεξιοί.

    Έτσι θα πάμε στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν. Με επιχειρήματα από τη μια, και όξυνση για εντυπώσεις από την άλλη.

    Το πρώτο εξασφαλίζει ευθυκρισία στους πολίτες, που οφείλουν να αποφασίσουν υπεύθυνα και με νηφαλιότητα.

    Το δεύτερο προσφέρει πάθος, εύκολη «ταύτιση» σε περιβάλλον εντάσεων και φανατισμού.

    Η επιλογή είναι πιο δύσκολη από όσο φαίνεται.

    Ένας μεγάλος πολιτικός είχε πει κάποτε ότι οι λαοί συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά.

    Σε ένα βαθμό, αυτό εξηγεί την άνθηση του λαϊκισμού όχι μόνο στην εποχή μας (όπου υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι) αλλά σε όλη τη νεοτερικότητα, σε όλους τους λαούς που εκφράζονται μέσα από ελεύθερες εκλογές. Σε θεσμικό πεδίο, αυτό έχει ονομαστεί «το δικαίωμα ενός λαού να κάνει λάθος». Κι αυτό αποτελεί κατάκτηση της Δημοκρατίας.

    Γι αυτό είναι δυσκολότερη από όσο ακούγεται η επιλογή ενός πολιτικού αρχηγού, ανάμεσα στο επιχείρημα και την εντύπωση. Γιατί στο τέλος της ημέρας, δηλαδή στο τέλος της πολιτικής μάχης, αυτό που μετρά είναι ο νικητής της εκλογικής μάχης.

    Ο Μητσοτάκης χθες επέλεξε για άλλη μια φορά το επιχείρημα. Κι ο Τσίπρας την εντύπωση. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον bras de fer, που θα κριθεί το βράδυ των επόμενων εκλογών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έχασε τον έλεγχο ο Τσίπρας στη Βουλή: «Κάτσε κάτω εσύ!»-Σε ποιον απευθυνόταν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για ανομία και εγκληματικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ