• First Top Stories

    Παγκόσμια κατακραυγή για την Ελλάδα από διεθνή οργανισμό. Τα προσφυγόπουλα κοιμούνται σε κελιά με ποντίκια!

    • NewsRoom
    μετανάστης


    Χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά από μήνες αναζήτησης μίας καλύτερης τύχης, έχουν καταλήξει να κοιμούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, δίπλα στα ποντίκια, καταγγέλλει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι τραγική με τις υγειονομικές συνθήκες να είναι ανύπαρκτες. “Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να κοιμούνται σε ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, βρόμικα και μολυσμένα από ποντίκια και έντομα κελιά κράτησης. Ορισμένες φορές χωρίς στρώματα, με παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής”.

    Τα άτυχα προσφυγόπουλα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νομική ή συμβουλευτική βοήθεια, καμία βοήθεια από διερμηνείς προκειμένου να επικοινωνούν με τις αστυνομικές αρχές, και φυσικά χωρίς καμία άλλη παροχή σε βιβλία ή παιχνίδια.

    Σύμφωνα με την ίδια αναφορά του οργανισμού, η έλλειψη χώρου φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα παίρνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις ενώ την ίδια στιγμή οι ιθύνοντες, αν και γνωρίζουν την τραγική αυτή κατάσταση, είναι ανήμποροι να δράσουν.

    ΠρόσφυγεςΜε τη χώρα να διανύει την πιο σκληρή και απάνθρωπη περίοδο λιτότητας και κατ’ επέκταση την παντελή έλλειψη οικονομικών πόρων, η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί έχοντας ελάχιστα μέσα και κυρίως σχεδόν καμία βοήθεια από την Ευρώπη.

    Με περίπου 165.000 πρόσφυγες να έχουν ήδη προσεγγίσει τις ελληνικές ακτές από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Το 1/3 αυτών των προσφύγων δε, είναι παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    Από τον Ιανουάριο του 2016, η Ελληνική αστυνομία έχει “συλλάβει” 16 προσφυγόπουλα, τα οποία κρατούνται σε κελιά. Αυτή η κράτηση βέβαια, σύμφωνα με το νόμο, δε μπορεί να υπερβεί τις 45 ημέρες.

    Χαρακτηριστική της τραγκής κατάστασης που επικρατεί στα κελιά είναι η μαρτυρία 15χρονου πρόσφυγα, ο οποίος ανέφερε ότι δε μπορούσε να κοιμηθεί στο κελί επειδή φοβόταν τους ενήλικες που ήταν “φυλακισμένοι” μαζί του. “Δε μπορούσα να αισθανθώ ασφαλής επειδή οι άλλοι κρατούμενοι στο κελί έκαναν χρήση ναρκωτικών…”.

    Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά βασίζεται σε έρευνα, επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης και μαρτυρίες 42 ασυνόδευτων, ανήλικων προσφυγόπουλων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sigklonizi-ta-social-media-antio-enos-ellina-neometanasti/72997



    ΣΧΟΛΙΑ