• First Top Stories

    Ο Τσίπρας άρχισε πάλι να εκνευρίζει τους Ευρωπαίους την ώρα που οι Ισπανοί περνάνε σε ανάπτυξη

    • Αθηνά Λαρδή
    tsipras Rajoy


    Σαν κακομαθημένο παιδί η Ελλάδα παραμένει παγιδευμένη στις παθογένειες των κυβερνήσεών της, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία βλέπουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται, πάρα το πολιτικό και κυβερνητικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Τα κακά νέα για την Ελλάδα είναι πολλά και ο χειμώνας αυτός προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος. Μόλις λίγες ημέρες πριν, η κυριακάτικη Handelsblatt Global, ανέφερε πως η Ευρωζώνη δεν θα δώσει το πράσινο φως στην συνάντηση του Eurogroup της Μπρατισλάβα για την απελευθέρωση της αναμενόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα της Guardian, κάνει λόγο για εκνευρισμό των πιστωτών απέναντι στη χώρα μας, λόγω μη εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling δήλωσε πως “οχτώ χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση, η ζωή (σ.σ. στην Ελλάδα) έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τους περισσότερους Έλληνες. Η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και έρευνα έδειξε πως η ακραία φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2,2% του πληθυσμού το 2009 στο 15% – ένα σύνολο 1,6 εκατ. ανθρώπων – πέρυσι”.

    Βέβαια, όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής πανηγυρίζει το θρίαμβο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, που ευελπιστεί να της αποφέρει 246 εκατομμύρια. Το Eurogroup της Παρασκευής, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί κάτω από ιδιαίτερα δυσοίωνες για τη χώρα μας συνθήκες, αφού δεν έχει εφαρμοσθεί σχεδόν τίποτα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Η συζήτηση δεν θα επεκταθεί πέρα από μια παρουσίαση στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης της πορείας του ελληνικού προγράμματος, η οποία είναι ιδιαιτέρως αργή.

    Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να εκνευρίζονται με την αλαζονική στάση της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν τηρεί τα προαπαιτούμενα, αλλά αντίθετα ζητάει περισσότερη ανεξαρτησία από το πρόγραμμα, γεγονός που δίνει ένα μήνυμα πισωγυρίσματος στις μεταρρυθμίσεις, στις Βρυξέλλες.

    Η περίπτωση της Ισπανίας

    Η περίπτωση της Ισπανίας είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Ελλάδας. Στο τιμόνι της χώρας από το Δεκέμβριο βρίσκεται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Mariano Rajoy. Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας δεν έχει εγκρίνει νέο νόμο από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους και η κυβέρνηση είναι ανίκανη να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

    Mariano Rajoy
    Mariano Rajoy, Πρωθυπουργός της Ισπανίας

    Όπως αναφέρεται στους Financial Times, όμως, παρά τις δυσχερείς πολιτικές συνθήκες, η οικονομία της Ισπανίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική. Η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας παρέμεινε σταθερή στο 0,8% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και αναμένεται να πέσει κάτω από το 20 τοις εκατό, για πρώτη φορά από το 2010. Παρά την αδυναμία διαπραγμάτευσης, οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 2,3%, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

    Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία έχει πράγματι  αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, όμως, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που αντισταθμίζουν τα αρνητικά στοιχεία. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική αστάθεια, η Ισπανία θα σημείωνε μεγάλη ανάπτυξη, της τάξης του 3,4%. Ο Federico Steinberg, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Elcano, επισημαίνει πως τα πάντα αυτή τη στιγμή λειτουργούν υπέρ της Ισπανίας. Το φθηνό πετρέλαιο, τα χαμηλά επιτόκια και η αύξηση του τουρισμού συνέβαλαν στην εγχώρια ανάπτυξη της Ισπανίας.

    Προς το παρόν, η Ισπανία εξακολουθεί να αξιοποιεί τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, που προώθησε η κυβέρνηση Rajoy στην πρώτη θητεία της (όταν είχε συγκεντρώσει με μεγάλη ευκολία την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο). Μεταξύ άλλων, είχε λάβει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για την αναμόρφωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. “Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ήταν ουσιαστικά αυτό που έπρεπε να είχε κάνει η χρόνια πριν, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει”, λέει ο Nicolas Véron , ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel, οικονομικό ινστιτούτο με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Μπορεί η Ισπανία, αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο πολιτικά, έχει όμως επιτύχει σημαντικά βήματα στην οικονομία. Αντιθέτως, η Ελλάδα, με την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στο τιμόνι, φαίνεται πως οδεύει ολοταχώς προς τον γκρεμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-ta-megala-lathi-tou-archigou/71899



    ΣΧΟΛΙΑ