• First Top Stories

    Τόμσεν: Μόνη εκκρεμότητα τα εργασιακά για το κλείσιμο της συμφωνίας

    Wall Street Journal

    Paul Tomsen. ΔΝΤ


    Τα εργασιακά και η απαίτηση του ΔΝΤ να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας φαίνεται πως είναι τα τελευταία εμπόδια στο κλείσιμο της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών, όπως επιβεβαιώνει ο Πολ Τόμσεν.

    Μιλώντας σε κολέγιο της Οξφόρδης, ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει μια 20ετία για να δει τον ΑΕΠ της στα επίπεδα προ κρίσης  και αποκάλυψε ότι η βασική εκκρεμότητα είναι πλέον τα εργασιακά.

    «Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε ο κ. Τόμσεν, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα άμεσης συμφωνίας αφού έχουν όπως όλα δείχνουν κλείσει συντάξεις και αφορολόγητο.

    Η πίεση του Ταμείου δεν αφορά όμως μόνο την Αθήνα. «Όταν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα για τα μέτρα το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους αλλιώς δεν θα πάμε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο omει μια σημαντική υποχώρηση. Το ΔΝΤ δεν ζητάει μέτρα για ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του από το 2018 έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα.

    Ο κ. Τόμσεν επαναλαμβάνει τέλος τη γνωστή του θέση ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος της βιώσιμο, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση και από την άλλη πλευρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας: «Το ελληνικό μυαλό είναι η βασικότερη πηγή πλούτου μας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ernst & Young: Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά – Γιατροί και εργολάβοι οι «πρωταθλητές»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρυσόγονος: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα χειροτερέψουν



    ΣΧΟΛΙΑ