• First Top Stories

    Το Ριάντ και οι χώρες – σύμμαχοί του διακόπτουν τις σχέσεις με το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας

    Κατάρ

    Ο εμίρης του Κατάρ αλ Θάνι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


    Διπλωματικός σεισμός στη Μέση Ανατολή: Οι χώρες του Κόλπου, δηλαδή η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν σήμερα τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία», δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, ο οποίος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να κινητοποιηθούν εναντίον του εξτρεμισμού.

    Το Κατάρ, το οποίο καυχάται ότι διαδραματίζει έναν περιφερειακό ρόλο και ότι επελέγη για να διοργανώσει το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ 2022, αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη. Η Ντόχα δεν αντέδρασε άμεσα στα μέτρα αυτά.

    Από το Σίδνεϊ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να παραμείνουν ενωμένες, εκτιμώντας πάντως ότι η κρίση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας».

    Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ).

    Τρεις από τις χώρες αυτές (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν), καθώς και η Αίγυπτος, ανακοίνωσαν διαδοχικά σήμερα τα χαράματα τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», περιλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

    Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

    Ντόχα: Αδικαιολόγητη απόφαση 
    Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

    «Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

    Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου 
    Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου, και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, και επειδή υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο: Συγκλονίζουν οι μάρτυρες της επίθεσης – «Τους μαχαίρωναν με μανία» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Βρούτσης: Τα «παιδαριώδη» λάθη της κυβέρνησης ευθύνονται για την κατάσταση στον ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ