• First Top Stories

    Πώς ο Τσίπρας χτίζει μεθοδικά το νέο του «αφήγημα» ενόψει της ΔΕΘ

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Κορδέλες, εγκαίνια μεγάλων έργων, μνημόνια συνεργασίας, περιοδείες, διακρατικές συμφωνίες και επενδύσεις συνθέτουν την εικόνα που επιθυμεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση παραμονές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπόρισοφ υπογράφουν στην Καβάλα μνημόνιο συνεργασίας για σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βουλγαρίας με τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

    Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη ως το Ρούσε της Βουλγαρίας, Επίσης προβλέπει την δημιουργία γραμμής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς και τη Βάρνα και τα λιμάνια τους καθώς και με το λιμάνι του Ρούσε στον Δούναβη ποταμό.

    Όλη αυτή η κινητικότητα μετά τις επισκέψεις Τσίπρα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και το κόψιμο μίας ακόμη κορδέλας για την παράδοση της Ιονίας Οδού εντάσσονται στην προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περνάει σε μία νέα περίοδο αναπτυξιακής τροχιάς. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε άλλωστε στα Γιάννενα πως  πλέον οι πτήσεις τσάρτερ θα μπορούν να φθάνουν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και να ανεφοδιάζονται εκεί, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

    Όλα αυτά ένα 24ωρο πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος όπως έγινε γνωστό θα μιλήσει το απόγευμα της Πέμπτης από τον λόφο της Πνύκας για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει προίδεάσει το προηγούμενο διάστημα πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα καταθέσει ένα πακέτο δέκα προτάσεων για την Ευρώπη που ο ίδιος οραματίζεται και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μία γεύση των σχεδίων του για την Ευρώπη θα δώσει κατά την παρουσία του στην Ελλάδα. Ομοίως το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει κάποιες «προωθημένες» προτάσεις για την Ευρώπη στηριγμένες στην αντίληψη του τερματισμού της λιτότητας και στην κατάργηση της ψαλίδας μεταξύ Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον βεβαίως εστιάζεται στις επαφές που θα έχουν στην Αθήνα Γάλλοι επενδυτές με το βλέμμα τους να στρέφεται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των νερών, της καινοτομίας και της αμυντικής βιομηχανίας.

    Εντατική προεργασία για την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα κάνει ήδη στο Παρίσι όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος συναντά τους κοινωνικούς φορείς της Γαλλίας όπως για παράδειγμα τον γαλλικό ΣΕΒ και τα επιμελητήρια της γαλλικής πρωτεύουσας. Αντίστοιχη δουλειά στο επίπεδο των επενδύσεων κάνει στην Αθήνα και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση Τραγάκη: Εδώ όλοι κρίνονται και αξιολογούνται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί: Θετικό κλίμα παρά τη δυσαρέσκεια για την υπόθεση Γεωργίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη …επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ: Πώς Τσίπρας και Λαλιώτης κατάφεραν να συσπειρώσουν το ΠΑΣΟΚ



    ΣΧΟΛΙΑ