• First Top Stories

    Ποινική δίωξη για την «πειραγμένη» λίστα επιτυχόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ

    Πολάκης

    Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Ενώ η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους υπουργούς Ξανθό-Πολάκη έχει παραπεμφθεί εδώ και 8 μήνες στη Βουλή, τρεις υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ διώκονται για βαρύτατα αδικήματα που αφορούν σε παρεμβάσεις στη λίστα προσωρινών επιτυχόντων γιατρών σε ΜΕΘ.

    Για την υπόθεση που είχε προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου κατά του κ. Πολάκη από τους γιατρούς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη κατά τριών μη πολιτικών προσώπων-υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    Ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση είχε την άποψη ότι δεν έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των υπαλλήλων καθώς έκρινε ότι εκτελούσαν υπουργικές αποφάσεις.

    Ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών δεν ενέκρινε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα μη πολιτικά πρόσωπα και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

    Έτσι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά στα αδικήματα της απάτης από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους. Πλέον, η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή διαφθοράς ο οποίος θα συνεχίσει τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση.

    Η διαβίβαση στη Βουλή

    Τον Ιούλιο του 2016 η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή για να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών Ξανθού-Πολάκη.

    Η διαβίβαση έγινε μετά από μηνυτήριες αναφορές βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, της ΠΟΕΔΗΝ και του ΙΣΑ.

    Μεταξύ άλλων με τις αναφορές στρέφονταν κατά του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές για τη δέσμευση του συνόλου των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων ιατρών και νοσηλευτών (περίπου 2.800) που είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Στην αναφορά τους οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζαβάρας έκαναν λόγο για τέλεση κακουργηματικών πράξεων όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην επεξεργασία αρχείων από άτομα που δεν έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα, με σκοπό να ωφελήσουν ή να βλάψουν κάποιον τρίτο.

    Η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου ήταν πως η επεξεργασία αφορούσε τη «διόρθωση» λαθών στη μοριοδότηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Σταθάκης: Επιβεβαίωσε στη ΓΕΝΟΠ τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ο 39χρονος παραολυμπιονίκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφοδρή επίθεση ΓΣΕΕ σε Τσίπρα: «Παρέδωσε τα πάντα στους δανειστές και ρίχνει στα συνδικάτα τις ευθύνες»



    ΣΧΟΛΙΑ