• First Top Stories

    Γιώργος Προβόπουλος: Πιο πιθανό σενάριο ένα τέταρτο μνημόνιο

    Προβόπουλος

    Γιώργος Προβόπουλος. πρώην Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά και για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μίλησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

    «Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit; Ήδη έχουμε χάσει ένα εξάμηνο και θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% φέτος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως δεν προσελκύονται επενδύσεις αφού οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο.

    Αναφορικά με το κλείσιμο ή μη της αξιολόγησης, εκτίμησε πως ακόμα και αν η αξιολόγηση τελειώσει τώρα θετικά, θα έχει χάθει ήδη το πρώτο εξάμηνο από το έτος. «Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 – 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;»

    Ο πρώην τραπεζίτης θεωρεί πως ένα τέταρτο μνημόνιο είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος. «Αν συνεχιστεί η τάση εκροής καταθετών και αύξησης του όγκου των κόκκινων δανείων και στο δρόμο αποκτήσει και χαρακτηριστικά πιο έντονα οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα». Ήδη, όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ εκτιμά πως λείπουν απ’ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 10 δισ ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε και σε αυστηροποίηση των capital controls. «Μου είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην φοβάται αυτό το το ενδεχόμενο» είπε ερωτηθείς σχετικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την Ευρώπη – Δεν είναι αυτή που ονειρευόμαστε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιούνκερ από τη Ρώμη: Θλιβερή η γιορτή χωρίς τη Βρετανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ