• First Top Stories

    Γαλλία: Σάρωσε ο Μακρόν στον α’ γύρο των εκλογών

    Μακρόν

    Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν


    Το κεντρώο κόμμα REM (La Republique en Marche) του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν οδεύει σε σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, μετά τον πρώτο γύρο των που διεξήχθη την Κυριακή και έφερε την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου όπως και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών -τα οποία βασίζονται σε καταμέτρηση των ψήφων σε ποσοστό 90%-, το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του του κόμματος MODEM έχουν κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων (31,9%) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

    Η ανάδυση του REM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία. Το υπουργείο ανέφερε πως το ποσοστό αποχής έφθασε το 51,4%.

    Τι έδιναν τα exit polls

    Όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, το REM του Μακρόν προηγείτο με μεγάλη διαφορά σε ποσοστό 32,2% έως και 32,9% -δηλαδή, 390 έως 445 έδρες από το σύνολο των 577 εδρών της Εθνοσυνέλευσης- σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι (κεντροδεξιά) έπαιρναν ποσοστό περίπου 21,5% (95 έως 132 έδρες) και τους ακολουθούσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν με 14% (2 έως 5 έδρες), η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 11% (10 έως 23 έδρες) και τέλος το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό μόλις 9,7%.

    Παράλληλα, σαρωτική νίκη προέβλεπε και το exit poll του France24. Σύμφωνα με αυτό, το κόμμα του Μακρόν θα καταλάμβανε ποσοστό 32% εξασφαλίζοντας 390 έως 430 έδρες σε σύνολο 577 εδρών. Ακολουθούσε το Συντηρητικό κόμμα με 85 έως 125 έδρες, και έπειτα, το Σοσιαλιστικό με 20 έως 35 έδρες, το Κομμουνιστικό με 11 έως 21 έδρες και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 3 έως 10 έδρες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MODEM, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή (18 Ιουνίου) από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

    Το exit poll του France24:

    Μακρόν

    Μακρόν

    Η εκτίμηση του Ipsos για τα ποσοστά:

    Μακρόν

    Η εκτίμηση του Ipsos για τις έδρες:

    Μακρόν

    Απογοητευμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

    Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

    Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύπνιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

    Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

    Τι έλεγαν οι Βέλγοι

    Νωρίτερα, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου, RTBF, που επικαλείται δύο exit polls, έδινε στον Μακρόν περίπου το 30% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σύμφωνα με το RTBF, το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» κέρδιζε μεταξύ 19% και 20% και ακολουθούσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με 17%, η Ανυπότακτη Γαλλία με 12% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7-8%.

    Το RTBF δεν ανέφερε ποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων συνέλεξαν τα δεδομένα ούτε αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν.

    Ρεκόρ αποχής

    Από το πρωί της Κυριακής, 47,5 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, πέντε μόλις εβδομάδες μετά την ανάδειξη του Μακρόν σε πρόεδρο της χώρας. O δεύτερος και τελικός γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών είναι την επόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου.

    Τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων εκτιμούσαν πάντως νωρίτερα ότι η αποχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αναμένεται να φθάσει ποσοστό ρεκόρ, μεταξύ 50% και 51. Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

    Το τελικό ποσοστό αποχής αναμένεται να φθάσει το 50% σύμφωνα με το Ifop, το 50,5% σύμφωνα με το Ipsos και το Kantar Sofres, το 51% σύμφωνα με το Elabe, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις μεγάλες πόλεις στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαλλία: «Τίποτα δεν έχει κριθεί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεπέν: Καταστροφή η αποχή στις εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γαλλία: Ποιοι υπουργοί του Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ