• First Top Stories

    Εν μέσω θύελλας η επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου – Ποια είναι τα φαβορί

    Κοντονής Άρειος Πάγος Θάνου

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (αριστερά) και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (δεξιά)


    Στην κορύφωση της πιο ταραχώδους περιόδου στις σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει το νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τον ανώτατο δικαστή που θα βρεθεί στην κορυφή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης και θα φέρει την ευθύνη της περαίωσης «καυτών» υποθέσεων (πολλές εξ αυτών με πολιτικές προεκτάσεις και ακόμα περισσότερες με επιχειρηματικό ενδιαφέρον) αλλά και της επαναφοράς της νηνεμίας για τους λειτουργούς της Θέμιδος.

    Με φόντο τα πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά πυρά που ανταλλάσσουν στελέχη της κυβέρνησης («Βγάζετε αντικυβερνητικές αποφάσεις και έχετε συντεχνιακή νοοτροπία») και δικαστικοί λειτουργοί («Οι σε βάρος μας επιθέσεις βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας») αλλά και την επιστροφή της μέχρι προ ημερών προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, ως στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να καλύψει την κενή -πλέον- θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, χωρίς η απόφαση του να ξεσηκώσει (νέο) κύμα αντιδράσεων.

    Οι διεργασίες για την επιλογή του νέου προέδρου έχουν αρχίσει εδώ και καιρό. Εντός κυβέρνησης αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα είναι αυτός που θα κάνει την πρόταση για τον νέο εκλεκτό στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας. Ωστόσο, η δική του γνώμη ενδέχεται να προσκρούει στις επιθυμίες άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Κι αν αυτό συμβαίνει, τότε η επιλογή του νέου προέδρου δεν θα είναι ζήτημα των επόμενων ημερών.

    Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Κοντονής επέστρεψε από το ταξίδι του στην Αυστρία. Ενδεχομένως από σήμερα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πιο κρίσιμες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς, εκτός από το νέο πρόεδρο, θα πληρωθούν οι θέσεις των πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, που επίσης αποχώρησαν στις 30 Ιουνίου, λόγω συνταξιοδότησης.

    Τα κριτήρια για το νέο πρόεδρο

    Η επετηρίδα (με τους αρχαιότερους και κατ’ επέκταση τους εμπειρότερους δικαστές) σπάνια πλέον τηρείται. Στην κορυφή της επετηρίδας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος (ο οποίος σήμερα εκτελεί προσωρινά χρέη προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την αποχώρηση της κα Θάνου) και ακολουθούν, η Χρυσούλα Παρασκευά και ο Γεώργιος Σακκάς.

    Και οι τρεις αντιπρόεδροι αποχωρούν, λόγω ορίου ηλικίας, από το Δικαστικό Σώμα τον Ιούνιο του 2018. Έχουν, δηλαδή, μπροστά τους μόνο ένα χρόνο θητείας. Μια ενδεχόμενη επιλογή ενός εκ των τριών θα σημάνει την επιθυμία της κυβέρνησης, να ορίσει, σε ένα χρόνο από τώρα, τον μεθεπόμενο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με 3ετή θητεία, από τους νέους αντιπροέδρους που φέτος θα προαχθούν.

    Εάν η κυβέρνηση επιλέξει για νέο πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο με ορίζοντα διετούς θητείας (να συνταξιοδοτείται, δηλαδή, τον Ιούνιο του 2019), τότε ως επικρατέστεροι φέρονται η Ειρήνη Κιουρτσούγλου-Πετρουλάκη και ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών Δημήτρης Κράνης.

    Το τρίτο σενάριο, που επίσης συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι να γίνει «βουτιά» στην επετηρίδα και να επιλεγεί για νέος πρόεδρος, όχι ένας αντιπρόεδρος, αλλά ένας αρεοπαγίτης (με προϋπηρεσία 4 ετών σε αυτό το βαθμό). Ένα από τα ονόματα που, μεταξύ άλλων, ακούγεται είναι του αρεοπαγίτη Βασίλη Πέππα, με διετή θητεία μπροστά του.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να κάνει την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση του τελευταίου παραμένει σε χρόνο άγνωστο. Με την… εμπειρία των τελευταίων χρόνων, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Η επιλογή, για παράδειγμα, της Βασιλικής Θάνου, έγινε ξαφνικά, εν μέσω πολιτικής θύελλας, λίγο πριν από τα… μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου του 2015. Μόλις λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και τα capital controls. Σχεδόν δυο μήνες μετά, ανέλαβε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και οδήγησε τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

    Αντίθετα, η επιλογή του κ. Σακελλαρίου για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε Σεπτέμβρη, δυόμισι μήνες μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ΣτΕ ακύρωσε τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οριστική η καταδίκη της Ελλάδας για τα σκλαβο-χώραφα της Μανωλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παπαντωνίου-Κουράκου: Νέα ποινική δίωξη για κακούργημα – Κατηγορούνται ότι πούλησαν με παράνομες φορολογικές ενημερότητες τη βίλα της Σύρου



    ΣΧΟΛΙΑ