• First Top Stories

    Μητσοτάκης: Συνεχίζει το σκληρό ροκ εναντίον του Τσίπρα με αιχμή την οικονομία

    κυριακος μητσοτακης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας


    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως τα όσα είπε σχετικά με την ανεργία και την απασχόληση αποτέλεσαν… casus belli για τη Νέα Δημοκρατία, με την Πειραιώς να αφήνει για λίγο στην άκρη το “μέτωπο” της υπόθεσης Καμμένου-Γιαννουσάκη και να εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Μαξίμου, κάνοντας λόγο για “ψέματα και συντρίμμια” για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βγάλει προς τα έξω ένα… success story ως προς τα εργασιακά, με τον πρώην υπουργό Εργασίας και νυν τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, να απαντά με μία μακρά λίστα “επιτυχιών” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας:

    -Τη δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.
    -Την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%.
    -Την απόλυτη κυριαρχία (για πρώτη φορά) στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.
    -Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση.
    -Την αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων.
    -Τις εξοντωτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
    -Την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας.
    -Τη…στάση πληρωμών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ”.

    Προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης

    Δεν είναι τυχαία αυτή η οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, καθώς τα εργασιακά αποτελούν έναν από τους τομείς που αποτελούν αιχμή στην αντιπολιτευτική της ρητορική, αλλά και ορόσημο στον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει μία μελλοντική κυβέρνηση υπό την καθοδήγησή του. Θα έλεγε κανείς ότι τα εργασιακά εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας, όπου η ΝΔ θεωρεί πως έχει το “πάνω χέρι”, δεδομένου ότι είναι το πεδίο στο οποίο, όπως λένε στην Πειραιώς, η κυβέρνηση τα έχει πραγματικά “θαλασσώσει”, όσο κι αν προσπαθεί για επικοινωνιακούς λόγους να προωθήσει το αφήγημα της επιστροφής στις αγορές, ώστε να πείσει περί του αντιθέτου.

    Αυτό που σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ είναι ότι πίσω από ένα “προπέτασμα καπνού”, μία έκδοση ομολόγου που “πατάει” πάνω στο ομόλογο Σαμαρά του 2014, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις αστοχίες της: την ανεργία που παραμένει σε εξωφρενικά επίπεδα, τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την απουσία ρευστότητας από την αγορά, καθώς και την αποτυχία της να εξασφαλίσει ρύθμιση για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Τα θέματα της οικονομίας αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λακωνία, ενώ έπεται το Σαββατοκύριακο η επίσκεψή του στην Καβάλα, στο πλαίσιο των περιοδειών του με στόχο να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Όλα αυτά, βέβαια, εν όψει της “μάχης” στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή που ζητά η ΝΔ για την υπόθεση Καμμένου-Γιαννουσάκη, ενώ ήδη στο μυαλό πολλών βρίσκεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η ΝΔ δίνει και φέτος ιδιαίτερη σημασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί Τσίπρας – Κοντονής – Πολάκης κάνουν επίθεση στους δικαστές;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» για την Ηριάννα: Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ