• First Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας ο επενδυτής

    Τσίπρας


    Ποιος να το περίμενε: ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χρόνια ολόκληρα πρωτοστάτησε με το κόμμα του σε κάθε προσπάθεια “σαμποτάζ” ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τώρα είναι… ο καλύτερος φίλος των επενδυτών!

    Έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου την Κίνα, και πέρα από τις σημαντικές συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε επίσης επαφές και με υποψήφιους επενδυτές από την Κίνα, και μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, “σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται άμεσα”, μία αναφορά που υποδεικνύει πως οι επαφές αυτές πήγαν καλά. “Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και απουσίας, ξαναμπαίνουμε γερά στο παιχνίδι!”, ανέφερε σε άλλη ανάρτησή του στο Twitter.

    Όλη αυτή η ρητορική περί “καλών” επενδύσεων έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και οι… σύντροφοί του εντός του κόμματος ενστερνίζονται τις “μεταλλαγμένες” απόψεις του. Πώς νιώθουν, ας πούμε, οι πολιτικοί που φώναζαν για “ξεπούλημα” των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όταν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά επετεύχθη η συμφωνία για την παραχώρησή τους στην κοινοπραξία Fraport-Slentel, και τώρα βλέπουν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να πανηγυρίζουν για την υλοποίησή της; Ή, ακόμα χειρότερα: Πώς νιώθουν για την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την προωθούμενη πώληση του 17% της ΔΕΗ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εδώ και χρόνια είχε κάνει “σημαία” του τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ;

    Σίγουρα δε νιώθουν και πολύ άνετα, τουλάχιστον όχι όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “σίριαλ” με την ανάπλαση του Ελληνικού: κάθε τόσο εμφανίζεται ένας υπουργός (συνήθως Πολιτισμού) που με τις αποφάσεις του βάζει προσκόμματα στην υλοποίηση του έργου. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να έβγαλε “κίτρινη κάρτα” στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στις αρχές του μήνα, μετά την επαναφορά εκ μέρους της του θέματος των “διατηρητέων” κτιρίων στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα η υπουργός να πάρει πίσω άρον-άρον τη σχετική απόφασή της.

    Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας κάπου στην πορεία της πρωθυπουργίας του άλλαξε γνώμη για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και από εκεί που εμφανιζόταν ως πολέμιός τους, τώρα έχει αναλάβει προσωπικά την προσέλκυση και την υλοποίησή τους, σε μία μεταστροφή που συνιστά μία εντυπωσιακή κωλοτούμπα – αλλά τουλάχιστον, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες πολιτικές κωλοτούμπες, αυτή αποβαίνει προς όφελος της χώρας.

    Η άνοδος στο Χρηματιστήριο άλλωστε μαρτυρά ότι οι επενδυτές βλέπουν κάτι καλό να γίνεται – αν και θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς το επιχείρημα ότι το Χρηματιστήριο απλά ανακάμπτει από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε καθηλωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η “ηρωική διαπραγμάτευση” του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Όμως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: με τη συμφωνία με τους θεσμούς τα πράγματα φαίνονται να παίρνουν το δρόμο τους, και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αλλάξει πάλι άποψη για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και αν δεν επικρατήσουν πάλι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του “παλιού” ΣΥΡΙΖΑ, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ενίσχυση της ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

    Βέβαια, είναι γεγονός πως λόγω του παρελθόντος του, αλλά και των παλινωδιών στο Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και η κυβέρνησή του ευνοϊκή προς το επιχειρείν, και αυτό θα είναι πάντα ένα “αγκάθι” για τον πρωθυπουργό…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ολομέλεια της Βουλής ζητάει οριστική αποβολή των βουλευτών της ΧΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Τα επόμενα βήματα στα κόκκινα δάνεια μετά τη νομική κάλυψη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραλύει η Αθήνα για 3 μέρες λόγω απεργιών – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ



    ΣΧΟΛΙΑ