• First Top Stories

    WSJ: Έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο εξετάζει η Αθήνα – Πότε υπολογίζουν το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο έπειτα από την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, και η ταυτόχρονη μείωση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου έχει ανοίξει την όρεξη της Αθήνας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal (WSJ),, εξετάζει την πρώτη έκδοση ομολόγου εδώ και τρία χρόνια.

    Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εξετάζει την έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο!

    Η WSJ αναφέρει πως το πιθανότερο σενάριο, μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αξιοματούχων, αναφορικά με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, αν και ο  Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Πέμπτη, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία και στο Eurogroup της 22ας Μαϊου. «Όλοι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε στη Wall Street Journal Έλληνας αξιωματούχος.

    Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ελπίζει ότι μετά τη συμφωνία, η ΕΚΤ θα δώσει σήμα ότι συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Ακόμα και μια προκαταρκτική δήλωση από τον Μάριο Ντράγκι θα ήταν αρκετή για να στείλει το μήνυμα στις αγορές» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εκτιμά η WSJ, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

    Όσο για το ύψος των ομολόγων, αυτά θα έφταναν μόλις τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται περισσότερο για μια συμβολική κίνηση, η οποία όμως θα ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    «Πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι επιφυλακτικοί για την επένδυση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς ένα τέτοιο μήνυμα», αναφέρει η πηγή της Wall Street Journal.

    Μια συμφωνία για το χρέος σε συνδυασμό με την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που καταγράφει εννέα χρόνια ύφεσης, σχολιάζει η εφημερίδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Morgan Stanley: Το QE δεν μπορεί πια να σώσει τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ο ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν θα συμμετέχει σε δάνειο προς την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φ. Καραβίας: Θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ