• First Top Stories

    Καμία συμφωνία για το χρέος από το EWG – Στη διάθεση του Σόιμπλε και του Eurogroup η όποια απόφαση

    Σόιμπλε


    Μπορεί η κυβέρνηση να ευελπιστεί πως θα έχει σύντομα οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά η πρώτη απόπειρα  μετά τη συμφωνία του Χίλτον, αποδείχθηκε άκαρπη. Όπως αναφέρει το Reuters, το EuroWorking Group, το οποίο διεξήχθη την Δευτέρα 15 Μαΐου, δεν κατέληξε σε κάποια σχετική απόφαση, με τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ να παραμένουν.

    «Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Το EWG δεν θα μπορούσε να βρει το σημείο συμφωνίας, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε στο πρακτορείο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    «Το ΔΝΤ θέλει να έχει εξαρχής τη μέγιστη δέσμευση (για ελάφρυνση χρέους), ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να γίνουν πιο ακριβείς μόνο το 2018», σχολίασε μια δεύτερη πηγή.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια ομάδα χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά υπό την ηγεσία της Γερμανίας επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, καθώς πιστεύει ότι η στάση της Κομισιόν απέναντι στην Αθήνα μπορεί να γίνει πολύ επιεικής. Οι ίδιες χώρες, ωστόσο, αρνούνται μια σαφή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το φόβο της αντίδρασης των ψηφοφόρων τους. Ανησυχούν επίσης ότι μόλις η Αθήνα αποσπάσει την ελάφρυνση χρέους θα χάσει το κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Η ελάφρυνση χρέους είναι καθοριστικής σημασίας, αφού το ΔΝΤ την καθιστά ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

    Πλέον, το ζήτημα μετατίθεται στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνάντηση της Δευτέρας 22 Μαΐου. Μέχρι τότε, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έχει ψηφιστεί από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα τον Ιούλιο – Ο ρόλος της Rothschild και οι προειδοποιήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω το 50% των αναδρομικών στους ενστόλους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση της διαρκείας λειτουργίας του Ταμείου για ακόμη τρία χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ