• First Top Stories

    Νεώριο: Στο «τραπέζι» ξανά κυβέρνηση και Onex – Τα «σημεία τριβής»

    Νεώριο


    Νέος γύρος διαβουλεύσεων για την πολύκροτη διάσωση των ναυπηγείων Νεωρίου ξεκινάει από σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Onex του Πάνου Ξενοκώστα.  

    Οι δυο πλευρές αναμένεται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μετά την ανάδειξη της Onex σε προτιμητέο επενδυτή αλλά και για να καθοριστούν τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις των δυο πλευρών είναι τα εξής:

    1. Η ρύθμιση των οφειλών προς τους Δημόσιους Οργανισμούς (Εφορία, ΙΚΑ,κα.), οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 22-23 εκατ. ευρώ. Η Onex ζητάει την αποπληρωμή τους σε 280 δόσεις
    2. Η ανέγκλητη παραίτηση Ταβουλάρη (σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων) και η εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του επί του σχεδίου εξυγίανσης
    3. Η τακτοποίηση των τραπεζικών υποχρεώσεων περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και η διαγραφή τόκων, προστίμων στη διαδικασία αποπληρωμής
    4. Το άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, με βάση το οποίο θα προχωρήσει η διάσωση των ναυπηγείων (περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το άρθρο 106β, όπως έγινε και στην περίπτωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος).

    Ανάμεσα στα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν είναι και ο τρόπος διάθεσης των 10 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει άμεσα ο νέος επενδυτής για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων προς τους 300 εργαζόμενους και τους προμηθευτές της επιχείρησης, οι οποίοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

    Ένα άλλο είναι και η λίστα πελατολογίου που φέρεται να ζητάει η κυβέρνηση από την Onex, η οποία έχει δηλώνει πως είναι έτοιμη να φέρει δουλειές στο ναυπηγείο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.

    Μάλιστα, στην πρόταση που κατέθεσε ανέφερε πως δεν χρειάζεται επιχορηγήσεις ούτε και κρατικά έργα, αλλά μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το ναυπηγείο με συμβόλαια που μπορεί να προσελκύσει από τον ιδιωτικό τομέα.

    Τα δυο παραπάνω σημεία εκτιμάται πως δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη συμφωνία και πως στο τέλος θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός. Στο δεύτερο σημείο μάλιστα, η πλευρά της Onex φέρεται διατεθειμένη να παραδώσει μια λίστα με τις γενικές κατηγορίες από τις οποίες θα προέλθουν οι νέοι πελάτες του ναυπηγείου, καθώς δεν θέλει να αποκαλύψει ευαίσθητα στοιχεία που άπτονται της επιχειρηματικής στρατηγικής της.

    Αισιοδοξία

    Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση εμφανίζονται αισιόδοξες για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Onex, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από την κυβέρνηση και τονίζουν πως απ’ όλες τις πλευρές –συμπεριλαμβανομένου του Ταβουλάρη- υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι διαδικασίες το γρηγορότερο δυνατό.

    Το κρισιμότερο απ’ όλα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να υπογραφεί η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς αυτή είναι που θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της Onex στο Νεώριο και την υλοποίηση της εξυγίανσης.

    Αυτή, σύμφωνα με κύκλους της Onex, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες, ώστε αμέσως μετά να «πιάσουν» δουλειά οι νομικοί, οι φοροτεχνικοί και οι ειδικοί στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, ώστε να συνταχθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο μέσα σε περίπου 1,5 με 2 μήνες. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τη Δικαιοσύνη πόσο γρήγορα θα εγκρίνει τη συμφωνία.

    Από την άλλη πλευρά πάντως, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα το όλο εγχείρημα να «κολλήσει» στις λεπτομέρειες (εξάλλου ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες) και να μην τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Κάτι που σύμφωνα με κύκλους της Onex θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο από οικονομικής σκοπιάς καθώς η Ελλάδα θα χάσει πολλά χρήματα, αλλά και γεωπολιτικής.

    Να σημειωθεί πως τις εξελίξεις γύρω από το Νεώριο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αμερικάνικη κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το mononews.gr η πρόταση της Onex ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Λευκός καπνός» για το Νεώριο: Η αμερικάνικη Onex προτιμητέος επενδυτής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ: «Ξεκινά το γραφείο του IOPC στον Πειραιά – Έτοιμο να αποζημιώσει τους πληγέντες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΕΒΖ: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρώτο ΔΣ υπό τη νέα διοίκηση



    ΣΧΟΛΙΑ