• First Top Stories

    2 + 2 οι προσφορές για Forthnet


    Δύο επενδυτικά funds καθώς και οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Wind και Vodafone είναι μεταξύ των διεκδικητών της Forthnet, στην άτυπη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό άκρα μυστικότητα και υπό την καθοδήγηση της Nomura, που ενεργεί ως σύμβουλος από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Aττικής.

    Η διαδικασία αναμένεται να λάβει και επίσημο χαρακτήρα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, που προσδιορίζονται έως τα τέλη του χρόνου, στο πλαίσιο της απόφασης για γρήγορο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, με βάση τις προθέσεις του επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου για την εξυγίανση του προβληματικού χαρτοφυλακίου του ομίλου.

    Η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Forthnet, με τις οφειλές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε σύνολο 255 εκατ. ευρώ, ενώ στα 85 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρείας στην Εθνική τράπεζα, στα 55 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και στα 3,3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθεί και η οφειλή που προκύπτει από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές Forthnet, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από το οποίο οι τράπεζες κεφαλαιοποίησαν το 23%, με στόχο να μην ξεπεράσει ο έλεγχός τους το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διερευνητική διαδικασία, με την καθοδήγηση της Nomura, μένει να επιβεβαιωθεί στο επόμενο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Στοίχημα θεωρείται τόσο η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έλαβαν θέση κατά το αρχικό στάδιο της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν πληροφορίες για την προέλευσή τους, αλλά και των δύο βασικών ανταγωνιστών στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, της Wind και της Vodafone.

    Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Aττικής, άσκησαν στις 30 Οκτωβρίου 2017 το δικαίωμά τους για τη μετατροπή (μέρους) του ομολογιακού τους δανείου σε μετοχές Forthnet.

    Με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποίησαν τις δανειακές οφειλές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης και απέκτησαν το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της, που τους καθιστά ως βασικό μέτοχο του ομίλου Forthnet.

    Επόμενος μέτοχος είναι η Wind Hellas, η συμμετοχή της οποίας, από 33% πριν από την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών, αμπομειώνεται στο 22,2%. Μέχρι σήμερα τον έλεγχο στη Forthnet είχε η αραβική Massar Investments, η οποία από κοινού με τη μαλτέζικη Go Plc. ήλεγχαν πάνω από 45% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Μετά την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών επί των ομολογιών τους, οι δύο παραπάνω μέτοχοι ελέγχουν από κοινού το 30,4% της εταιρείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μια μοναδική εξομολόγηση: Το παράπονο του επενδυτή που θέλει να βάλει στην Ελλάδα 50 εκατ. ευρώ
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ: Συρρέουν στα γραφεία του IOPC για αποζημίωση
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ μοίρασε ο Αλέξης Τσίπρας – Ποια τα ποσά και τα κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ