• First Top Stories

    Παρασκήνιο: Έρχεται η Ritz Carlton στα Αστέρια της Γλυφάδας;

    the wise man

    the wise man


    Η ΔΕΘ και ο ανασχηματισμός : Τον παλιό καλό καιρό, όταν υπήρχαν ακόμα εφημερίδες, ο Αύγουστος ήταν εύκολος μήνας. Κάθε ημέρα γέμιζαν δύο και τρεις σελίδες με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, πάντοτε παροχές με δανεικά, που θα έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τώρα δυστυχώς ουδείς περιμένει κάποια σοβαρή εξαγγελία.

    Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες χορτάσαμε με τις υπερβολές για τους επενδυτές που φέρνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και τις προφητείες για τα πετρέλαια που κρύβονται νότια και δυτικά της Κρήτης.

    Για λίγες ημέρες υπήρχε και η …φαγούρα με τον ανασχηματισμό (κάποιοι στοιχημάτιζαν πως θα γίνει χθες το βράδυ!) αλλά βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και τους έκοψε τη φόρα. Ανασχηματισμός, πάντως, θα γίνει. Μήπως αφού κλείσει η τρίτη αξιολόγηση;

    Μια γεύση από τις παλιές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

    Η τελευταία ομιλία (υποψήφιου) πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πριν φουντώσει η κρίση της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2010, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009 από τον Γ. Παπανδρέου που λίγες ημέρες μετά επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ. Τι υπόσχονταν ο ΓΑΠ που ακόμα και σήμερα ορισμένοι εμφανίζουν ως “εφεδρεία” για τη χώρα;

    Διαβάστε:

    “Γι’ αυτό και θα θέσουμε σε άμεση εφαρμογή, στις πρώτες 100 ημέρες, ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, που αντιμετωπίζει άμεσα τα μεγάλα προβλήματα και βάζει τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.

    1ο. Στήριξη του εισοδήματος. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο

    2ο. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ένεση ρευστότητας στην αγορά. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    3ο. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων.

    4ο. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, ψηφίζοντας στις πρώτες 100 μέρες πέντε νομοσχέδια που αφορούν στην οικονομία”.

    Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια και αφού είχε προλάβει ο ΓΑΠ να μοιράσει την πρώτη δόση του “έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης”! Η χώρα οδηγούνταν προς το γκρεμό και οι άνθρωποι σφύριζαν αδιάφορα μοιράζοντας δισ. σε παροχές.

    Σας θύμισε κάτι; Ίσως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Τσίπρα.

    Δέκα χρόνια ψάχνονται οι Γερμανοί της Sparkasse

    Είναι αλήθεια πως βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές της κυβέρνησης με την Sparkasse, τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, για επέκταση της τελευταίας στην Ελλάδα; Μήπως εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη χρηματοδότηση δανείων που θα χορηγεί το ελληνικό υποκατάστημα του γερμανικού κολοσσού;

    Η Sparkasse, με ιστορία 200 και πλέον ετών, επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία, απασχολεί 300.000 υπαλλήλους και έχει εκατοντάδες υποκαταστήματα. Δραστηριοποιείται μέσω τοπικών τραπεζών οι οποίες ελέγχονται εν μέρει από τις τοπικές αρχές κάθε περιοχής.

    Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι Γερμανοί από το 2008 βλέπουν την Ελλάδα, αλλά από μακριά.

    Ετοιμάζονται, όμως, να μπουν στην αγορά την Ιρλανδίας και εντός του Οκτωβρίου θα παρουσιάσουν το σχέδιό τους στην ιρλανδική Βουλή.

    Εκπρόσωπός του γερμανικού κολοσσού δήλωσε χθες στον ιρλανδικό Independent πως “συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση”.

    Παιχνίδι για δύο στον ΔΕΣΦΑ

    Η γνωστή παράδοση του ΤΑΙΠΕΔ να φουσκώνει τους υποψηφίους σε κάθε διαγωνισμό, αν και στο τέλος μένει ένας (ενίοτε δύο) συνεχίζεται και με το διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.

    Εντός της εβδομάδας φαίνεται πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει για τους υποψηφίους που θα περάσουν στο τελικό στάδιο και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Από τους έξι που έχουν ανακοινωθεί,οι τρεις κόβονται “με το καλημέρα”.

    Το παιχνίδι επικεντρώνεται στην ισχυρή κοινοπραξία των τριών μετόχων του αγωγού ΤΑΡ και συγκεκριμένα της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys το οποίο συμπληρώνεται από την ολλανδική Gasunie.

    Ισχυρός αντίπαλος των τεσσάρων φαίνεται πως είναι η κοινοπραξία της ρουμανικής Transgas με την γαλλική GRTgaz. Η τελευταία είναι εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πρώτη στην Ε.Ε. με βάση το μήκος του δικτύου που ελέγχου. Αφήστε που έρχεται και ο Μακρόν!

    Η Ritz Carlton στα Αστέρια της Γλυφάδας;

     

    Grivalia Χρυσικός
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το deal της Grivalia για την επένδυση σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στα “Αστέρια” της Γλυφάδας και ήδη κυκλοφορούν φήμες για συζητήσεις της εταιρείας ακινήτων με την αλυσίδα πολυτελών συγκροτημάτων Ritz Carlton η οποία ανήκει στον όμιλο της Marriott.

    Η εισηγμένη συνεργάζεται με την αλυσίδα πολυτελών resorts και για την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στο νησί Pearl Island στον Παναμά. Το τελευταίο αποκτήθηκε από την Grivalia Hospitality όταν κατέρρευσε η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη στην οποία συμμετείχαν πανίσχυρα επενδυτικά funds.

    Από τη ΜΟΜΑ στους απανωτούς άγονους διαγωνισμούς

    Αρκετό γέλιο είχαν προκαλέσει οι εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις με τη συνεργασία επενδυτών και ΜΟΜΑ!

    Από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν έχει προχωρήσει αφού οι διαγωνισμοί που προκηρύσσει η αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΘΑ κηρύσσονται συνεχώς άγονοι.

    Υπήρξε, όμως, μια θετική εξέλιξη με τη μίσθωση του νεοκλασσικού ακινήτου στη γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής. Στο σχετικό διαγωνισμό επικράτησε Ελληνας επιχειρηματίας (ακόμα ψάχνουμε!) που προορίζει το ακίνητο για ξενοδοχείο.



    ΣΧΟΛΙΑ