• First Top Stories

    Άρχισαν οι προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα: Έκλεισε ο κύκλος των περικοπών, ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, είπε στο Υπουργικό

    • NewsRoom

    Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Το στίγμα της επόμενης περιόδου, με έμφαση σε υποσχέσεις για παροχές, έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση στους υπουργούς ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αλαζονικές συμπεριφορές, ενώ έδωσε και εξηγήσεις για τη… συγκολλητική ουσία που ενώνει το ετερόκλητο κυβερνητικό μόρφωμα.

    Με επίκεντρο της ομιλίας το κυβερνητικό αφήγημα για το τέλος της μνημονιακής εποχής, ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση της αγοράς εργασίας και διαρκείς μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας διαρκώς ότι όλα αυτά θα γίνουν εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις.

    «Τώρα που έκλεισε ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η περίοδος της επιτροπείας, ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων και της κοινωνικής στήριξης, αλλά με σύνεση και σωφροσύνη για να μην ξαναζήσουμε την περιπέτεια της χρεοκοπίας» είπε χαρακτηριστικά.

    Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα με σύνεση και σχέδιο, συμπλήρωσε.

    Πρώτη προτεραιότητα, ανέφερε, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξησης του κατώτατου μισθού. Επίσης, είπε, πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις.

    Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν τελειώσει, πρέπει να επιταχυνθούν και να βαθύνουν, να αποδείξουμε ότι έχουμε βούληση να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε, για να φτιάξουμε σύγχρονο κράτος και ανταποδοτικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Εκεί θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές, να αφήσει πίσω φαύλο κύκλο της κρίσης και της ανεργίας, ανέφερε.

    Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθώτους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπλήρωσε. «Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα της αγοράς για την ελάφρυνση αυτών των κατηγοριών μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

    «Τι μας ενώνει»

    Απαντώντας στην κριτική για την ετερόκλητη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη ενώνει αριστερούς, κεντροαριστερούς, κεντροδεξιούς και οικολόγους».

    «Όχι αλαζονεία, μόνο σκληρή δουλειά»

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είναι μεν ώρα για αισιοδοξία, αλλά όχι για εφησυχασμό. «Τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους. Θέλει σκληρή δουλειά. Υπενθυμίζω σε όλους ότι η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα ή προνόμιο, αλλά ευθύνη. Δεν μας χρωστά ο λαός, εμείς του χρωστάμε, δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό» υπογράμμισε.

    «Δίνουμε εξετάσεις ευπρέπειας, ηθικής και πολιτικής ποιότητας, εξεταστής είναι ο ελληνικός λαός, οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά υπουργών και κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση σε μια κυβέρνηση που όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά πολεμά και τις αιτίες που μας έβαλαν στα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των υπουργών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσίπρας μοιράζει παροχές και υποσχέσεις: Συνεδριάζει το νέο Υπουργικό



    ΣΧΟΛΙΑ