• First Top Stories

    Α. Κεφαλάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κατάσταση σχιζοφρένειας

    Αντώνης Κεφαλἀς

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος


    Η σύγκρουση για το χρέος είναι μύθος. Όλες οι πλευρές –εκτός Ελλάδος—λένε το ίδιο ακριβώς. Μόνο που η κάθε μία το λέει με άλλο τρόπο διότι απευθύνεται στο δικό της ακροατήριο. Ας μην ακκίζεται η κυβέρνηση.  Η Lagarde μιλά στο δικό της Δ.Σ. και κατ’ επέκταση στα μέλη της. Η πλειοψηφία τους δεν θέλουν άλλη εμπλοκή με τη χώρα μας. Αυτή τη θέση εκφράζει ο Thomsen. Η διευθύνουσα το ΔΝΤ δίνει έτσι έμφαση στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ταυτόχρονα ζητά μεταρρυθμίσεις—και το ζητά επιτακτικά. Έτσι θα ισορροπήσει τα πράγματα.

    Ο Schauble μιλά στους βουλευτές του και στους ψηφοφόρους του. Βλέπουν το ΔΝΤ ως εγγύηση διότι δεν εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Γνωρίζει ότι το ΔΝΤ έχει πρόβλημα με την Ελλάδα. Χαζός δεν είναι. Κάθε άλλο. Ζητά λοιπόν μεταρρυθμίσεις. Και το ζητά επιτακτικά. Το χρέος μετά λέει. Έτσι, καθησυχάζει τους δικούς του.

    Η ομάδα Juncker – Moskovici το παίζει συμβιβαστικά. Φοβάται. Είναι το ποντίκι που μπλέκεται στη σύγκρουση ελεφάντων. Στο τέλος θα ακολουθήσει τη γραμμή στην οποία θα συμφωνήσουν ο Schauble και η Lagarde. Δεν είναι δικό τους το οικόπεδο. Μάνατζερ είναι.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά να πούνε –πέρα από τις γνωστές δηλώσεις που παραμένουν δηλώσεις. Η νοοτροπία τους είναι να κλείνουν μέτωπα. Τούτη τη στιγμή έχουν ένα μεγάλο μέτωπο ανοιχτό με την Ε.Ε. με τα εκατέρωθεν επιχειρηματικά πρόστιμα. Παράλληλα γνωρίζουν την επταετή ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ζητούν κι αυτές μεταρρυθμίσεις – όχι και τόσο επιτακτικά. Έχουν και εκλογές σε λίγες μέρες.

    Η χώρα μας ζητά ελάφρυνση. Η στήλη αυτή έχει υποστηρίξει (22/9/2016) ότι δεν θα μας τη δώσουν αν δεν δουν πρώτα την υλοποίηση – όχι απλά τη νομοθέτηση—των μεταρρυθμίσεων. Εδώ υπεισέρχεται ο Regling: ορθά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις. Η γνώμη του έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Όσο το λέει αυτό ο Schauble και η Lagarde θα συντάσσονται μαζί του. Και το ελληνικό αίτημα δεν θα ικανοποιείται.

    Το λάθος της κυβέρνησης – όλων των κυβερνήσεων της κρίσης – είναι ότι βάζουν όλα τα αυγά τους στο καλάθι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι δανειστές μας –και μαζί τους οι ΗΠΑ, ας μην κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως δεν συντάσσονται μαζί τους—πολύ σωστά θεωρούν πως αν τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα προκύπτουν σχεδόν αποκλειστικά από τη λογιστική της δημοσιονομικής διαχείρισης και όχι ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ζητάμε και πάλι δανεικά.

    Κι αυτό δεν θα το δεχτούν. Με καμία κυβέρνηση.

    Τι θα γίνει; Το ΔΝΤ θα μείνει ως σύμβουλος. Μέτρα για το χρέος δεν θα ληφθούν. Όχι τώρα. Ίσως πολύ αργότερα.

    Που αφήνει αυτό την κυβέρνηση; Δεν θα αναφερθούμε στις εσωκομματικές επιπτώσεις (ΣΥΡΙΖΑ κλπ.) αλλά στη στρατηγική που θα όφειλε να ακολουθήσει.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κατάσταση σχιζοφρένειας. Η πραγματικότητα του πέφτει βαριά. Η εξουσία αποτελεί το μόνο συνεκτικό του κρίκο. Με επικοινωνιακά τερτίπια και με την αναποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης, συνολικά, ο πρωθυπουργός κρατά τα μπόσικα. Κερδίζει χρόνο. Η ανισορροπία, όμως, είναι δομική. Αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.

    Από την πλευρά της οικονομίας, το χρέος πράγματι δεν είναι βιώσιμο. Και ανάπτυξη που θα μειώσει την ανεργία δεν θα δούμε με λιτότητα και υπερφορολόγηση. Ρυθμοί του 1% με αποπληθωρισμό είναι αναποτελεσματικοί – αν όχι αστείοι. Τα 2% και 3% είναι χίμαιρες.

    Ο δρόμος μπροστά είναι μονόδρομος. Για τον σημερινό και για τον κάθε πρωθυπουργό. Πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις – όχι αλά Σπρίτζη, Μπαλτά, Δρίτσα – και μετά να μιλήσει για το χρέος. Η αξιοπιστία τότε και μόνο τότε θα υπάρχει.

    Και το θέμα δεν είναι η ελάφρυνση. Είναι η αναδιάρθρωση. Διαφορετικά, με την διαρθρωτική στασιμότητα από την οποία υποφέρει η παγκόσμια οικονομία, ότι κερδίζουμε σε ανάπτυξη θα το δίνουμε για να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια.

    Τέλος, για την Πρώτη Φορά Αριστερά – ΠΦΑ: ας μην παριστάνει την παρθένα. Δεν είναι πλέον. Ούτε είναι ολίγο έγκυος! Είναι κανονικά έγκυος με το παιδάκι του φιλελευθερισμού. Ας το γεννήσει επιτέλους, μπας και γλυτώσουμε όλοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δραματικές εξελίξεις: Ο Thomsen λέει ότι οι πολιτικοί δεν είναι ικανοί να φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση από τον SSM για το σχέδιο διάσωσης της Τρ. Αττικής από το Θ. Πανταλάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ