• First Top Stories

    Karl Lagerfeld: Ποιος ήταν ο αντισυμβατικός θρύλος της Chanel


    Creative director του οίκου Chanel επί 35 χρόνια και αναμφισβήτητα μία από τις πιο εκκεντρικές προσωπικότητες του χώρου της μόδας, o Karl Lagerfeld άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, στο Παρίσι.

    Επί πέντε δεκαετίες έντυσε όλες τις celebrities, ενώ η λίστα με το πελατολόγιο του ήταν εντυπωσιακή, καθώς περιλάμβανε προσωπικότητες από όλους τους χώρους. Μεταξύ άλλων, πιστές του πελάτισσες ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα η Nicole Kidman, η Cate Blanchett, η Jennifer Lopez, η Madonna και η Kylie Minogue.

    Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 10 Σεπτεμβρίου 1933 και το πραγματικό του όνομα ήταν Karl Lagerfeldt, το οποίο στην συνέχεια άλλαξε σε Karl Lagerfeld, για εμπορικούς λόγους.  Γιος ενός πλούσιου επιχειρηματία του Αμβούργου, ο Lagerfeld μετακόμισε με την οικογένεια του στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Lycée Montaigne, εστιάζοντας τις σπουδές του στο σχέδιο και την ιστορία.

    Το 1955 κέρδισε σε ένα διαγωνισμό σχεδίου μόδας, στην κατηγορία των παλτών, και προσελήφθη ως βοηθός του Pierre Balmain. Τρία χρόνια μετά μετακινήθηκε στον οίκο Jean Patou, όπου συμμετείχε στο σχεδιασμό δέκα κολεξιόν υψηλής ραπτικής και ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από τον οίκο Tiziano, της Ρώμης.

    Karl Lagerfeld

    Το 1964 άρχισε να εργάζεται ως freelancer στην γαλλική  Chloé, σχεδιάζοντας αρχικά λίγα κομμάτια για κάθε σεζόν, ωστόσο, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σύντομα με αποτέλεσμα να αναλάβει ολόκληρη την κολεξιόν του γνωστού οίκου.  Το 1965 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Fendi.

    Η αναγέννηση της Chanel

    Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση ήρθε το 1982, όταν ο πρόεδρος του οίκου Chanel, Alain Wertheimer, ζήτησε από τον Lagerfeld να αναλάβει την αναδιάρθρωση του κλασικού brand που βρίσκονταν σε ύφεση. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Lagerfeld στους The New York Times, “Όλοι είπαν, μην ασχοληθείς, είναι νεκρός, δεν θα επιστρέψει ποτέ”. Και τότε αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση.

    Αφού επαναπροσδιόρισε τους κώδικες του ομίλου, εστίασε στους κανόνες και στο στυλ της ίδιας της Coco Chanel, προσαρμόζοντας το στη δική του σύγχρονη αντίληψη. Η καριέρα του απογειώθηκε μαζί με την αναγέννηση του οίκου μόδας.

    Ο Karl Lagerfeld to 1987

    Τα γνωστά tweed, τα μαργαριτάρια, τα κλασικά παπούτσια και το διαχρονικό σήμα C, της Chanel, κατέκτησε και πάλι το χώρο της μόδας αλλά και τις νέες γενιές, μέχρι σήμερα.

    Ο σχεδιαστής ίδρυσε τη δική του γραμμή, Karl Lagerfeld, το 1984, λέγοντας στην Vogue: “Δεν είχα όνειρο στην ζωή μου να δω το όνομά μου πάνω σε ένα κατάστημα. Τώρα, θα το βάλουμε εκεί επειδή είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε. Και αφού έκανα γνωστό αυτό το όνομα, γιατί να μην το χρησιμοποιήσω;” Ο Lagerfeld πούλησε το εμπορικό σήμα στον όμιλο Tommy Hilfiger το 2005, παραμένοντας, ωστόσο, ο κύριος δημιουργός του και συμμετέχοντας στη διαδικασία σχεδιασμού.

    O Karl Lagerfeld και η Claudia Schiffer το 2007

    Εκτός από το ταλέντο του στο σχέδιο, ο Lagerfeld είχε διακριθεί στη φωτογραφία και στην παραγωγή φιλμ. Μάλιστα, συχνά αναλάμβανε την προώθηση της Chanel μέσω ταινιών και εικόνων, ενώ είχε λόγο και στις φωτογραφίσεις και τα concept για τις διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας.

    Ο Karl Lagerfeld στη δική του έκθεση φωτογραφίας “One Man Shown” στο Βερολίνο, 2016

    O Kaiser Karl και η Choupette 

    Ο γκουρού της μόδας κέρδισε το ψευδώνυμο “Kaiser Karl” λόγω της ασυμβίβαστης προσέγγισης στο έργο του και ζούσε στο Παρίσι με την γάτα του Choupette, με την οποία είχε μεγάλο δέσιμο. Μάλιστα, είχε δώσει μια ολόκληρη συνέντευξη στο Harper’s Bazaar για τη γάτα του, η οποία έχει δικό της λογαριασμό στο instagram.

    Aντίθετα, είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να έχει παιδιά επειδή “σας κάνουν να μοιάζετε 100 χρονών” όταν γίνονται ενήλικες.

    Choupette

    Εκτός από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Lagerfeld διέθετε διάφορες κατοικίες κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ένα κάστρο στη Βρετάνη, ένα παλάτι στο Μονακό, μια βίλα κοντά στο Αμβούργο, διαμερίσματα στο Βερολίνο και τη Ρώμη, ένα σπίτι στο Βερμόντ, σύμφωνα με τους New York Times.

    Η εμφάνιση του αποτελούσε σήμα κατατεθέν. Λευκά πουκάμισα με ψηλό κολάρο, λευκά μαλλιά χτενισμένα αλογοουρά, σκούρα γυαλιά ηλίου και μαύρα γάντια χωρίς δάκτυλα. Επρόκειτο για μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Ήταν καυστικός, μέχρι και κυνικός σε πολλές περιπτώσεις, εξωστρεφής, ενώ κατάφερνε να ξεσηκώνει αντιδράσεις κατά καιρούς με τις δηλώσεις του και να γίνεται προσβλητικός.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι δηλώσεις του για την επιλογή παντελονιού της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, το hairstyle της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Michelle Obama και το σωματικό βάρος της Αγγλίδας τραγουδίστριας Adele.

    Θεωρούσε το πουκάμισο το πιο σημαντικό στοιχείο της μόδας, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση γούνας από τη Fendi και τάχθηκε κατά των διαμαρτυριών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.

    Hudson Kroenig (αριστερά)

    Η μεγάλη του αγάπη, όπως είχε πει ο ίδιος ήταν η δουλειά του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδειξε μία πιο ευαίσθητη πλευρά της προσωπικότητας του, για τον βαφτισιμιό του, Hudson Kroenig, τον μεγαλύτερο γιο του μοντέλου Brad Kroenig.

    “Δεν υπάρχει κανένα μυστικό στη ζωή”, είχε πει ο Lagerfeld. “Το μόνο μυστικό είναι η δουλειά και ίσως, μια αξιοπρεπής ζωή. Μην πίνετε. Μην καπνίζετε. Μην παίρνετε φάρμακα. Όλα αυτά βοηθούν. “

    “Γιατί πρέπει να σταματήσω να δουλεύω;” έλεγε όταν η συζήτηση έρχονταν στο θέμα της συνταξιοδότησης. “Αν το κάνω, θα πεθάνω και θα τελειώσει.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ