First Top Stories

Γιώργος Τσίπρας: Η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009

  • NewsRoom
Γιώργος Τσίπρας

Γιώργος Τσίπρας


Μία ημέρα πριν την τυπική λήξη του 3ου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας που θα σηματοδοτήσει τη λήξη της φθηνής δανειοδότησης από τους πιστωτές και τη στροφή προς τις αγορές για άντληση κεφαλαίων, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Αλεξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2022, αναφερόμενος προφανώς στο περίφημο «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

 

«Αναφορικά με τη μελλοντική δυνατότητα δανεισμού δεν πρέπει να ανησυχούμε καθώς με τη συμφωνία που επιτύχαμε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες έως το 2022, οι δαπάνες διαχείρισης του χρέους είναι διαχειρίσιμες έως το 2032, ενώ ήδη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κάτω από το 4% και κυμαίνεται λόγω συγκυριακών παραγόντων εκτός Ελλάδος» επισημαίνει ο Γιώργος Τσίπρας.

Ο εξάδελφος του πρωθυπουργού δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επόμενη οικονομική χρονιά πηγάζει από τη στρατηγική έντασης που σκοπεύει να αναπτύξει η αντιπολίτευση» και προσθέτει: «Δεν πανηγυρίζουμε όσο θα έπρεπε την επιτυχία ότι διαπραγματευτήκαμε ένα σαφώς ηπιότερο πρόγραμμα». Ο Γιώργος Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, της επίπλαστης ευμάρειας με δανεικά».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, σημειώνει τη σημασία της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τους τομείς στους οποίους καταγράφεται ενδιαφέρον για επενδύσεις. Τονίζει ότι παύει το καθεστώς της επιτροπείας και αποκτούμε τον έλεγχο της οικονομικής μας πολιτικής, έστω και με τον στενό κορσέ των πλεονασμάτων του 3,5% μέχρι το 2022.

Δεν υπαγορεύονται πλέον από τους δανειστές μας νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί με την κοινωνία όρθια, χωρίς όξυνση των ανισοτήτων και με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη σημερινή. «Η οικονομία αναπτύσσεται ήδη για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί για περισσότερα από δέκα χρόνια» παρατηρεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων και των εξαγωγών θα ενισχυθεί περαιτέρω από την έξοδο στις αγορές και την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, βασικός πυρήνας του οποίου, όπως υπογράμμισε, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω συγκεκριμένων μέτρων για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, διευκόλυνσης της εξαγωγικής και της επενδυτικής δραστηριότητας και δημιουργίας ενός σταθερού και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και της στρατηγικής θέσης της χώρας.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας προέταξε πως «μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον μέλημα της κυβέρνησης είναι με στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών, να δοθούν οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, να μειωθεί περισσότερο η ανεργία, με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης, να συνεχισθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και να ανακτηθεί όσο το ταχύτερο το καταστραμμένο από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως αναπτύσσεται ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και κινητικότητα ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Ειδικότερα, είπε πως το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον τουρισμό, στο real estate, στα logistics, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Επίσης, προσδιορίζει σαν πρόκληση για την ελληνική οικονομία την αντιμετώπιση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. «Στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική έχουμε βάλει ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025. Αυτή η αύξηση πρέπει να συνδυαστεί και με υποκατάσταση εισαγωγών∙ συγκεκριμένες δράσεις ήδη υλοποιούνται όπως δράσεις για τη σύνδεση Τουρισμού-Βιομηχανίας-Αγροδιατροφής» αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Τσίπρας για τις συντάξεις: Τον Οκτώβριο θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει το θέμα