• First Top Stories

    Γιώργος Κατρούγκαλος: Κλείνει το κανάλι που εργάζεστε; Φτιάξτε site!

    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρήκε τη λύση! Με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση για όσους επιθυμούν να φτιάξουν…δικό τους site, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ανεργία στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τα site που κάνουν αιτήματα για διαφημίσεις σε μεγάλες εταιρίες, τράπεζες, οργανισμούς κλπ, ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.800. Άρα είναι μάλλον δύσκολο για έναν άνεργο, ακόμη και αν υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, όπως υποστηρίζει ο υπουργός, να μετατραπεί σε μικροεπιχειρηματία.

    Στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, με τους προέδρους και εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΙΤΑ και της ΠΟΕΣΥ, στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη της κυβέρνησης παρουσίασαν τα δύο προγράμματα που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους -και μελλοντικά άνεργους- των καναλιών που δεν πήραν άδεια.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ζήτημα καταρχήν εφαρμογής της νομιμότητας, αντιμετώπισης της διαπλοκής, σε τελική ανάλυση θέμα δημοκρατίας».

    «Θέλουμε όμως και κανένας εργαζόμενος στα μέσα αυτά να μη χάσει τη θέση του, να μη γίνει άνεργος», συμπλήρωσε ο υπουργός. «Γι’ αυτό τον σκοπό», τόνισε, «είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία, με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, διευκρίνισε ότι σκοπός της συνάντησης με τα στελέχη της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η ρήτρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παλιούς και πολύ περισσότερο για τους νέους, μετά την ιστορία της αδειοδότησης.

    Παράλληλα εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα, όπως μας παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι μια επιδότηση εργασίας με ορίζοντα δύο χρόνων, για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στα κανάλια. Ένας απολυμένος δηλαδή που θα βρει εργασία θα επιδοτείται για ένα δωδεκάμηνο και το δεύτερο δωδεκάμηνο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του». «Αυτό είναι ένα πρώτο πλαίσιο και θα ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

    Τόνισε ότι «η ΕΣΗΕΑ ξεκινάει έναν διάλογο και έχει συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως διατυπώθηκε, θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2017 και πως «σε αυτό το διάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας». Προσέθεσε δε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι κινητοποιήσεις όσον αφορά την πίεση προς την κυβέρνηση για την επίτευξη των αιτημάτων της ΕΣΗΕΑ θα συνεχιστούν και θα είναι ένας καθημερινός αγώνας. «Αυτό το πράγμα δεν λύνεται σε μια συνάντηση, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τον διάλογο για να εξασφαλίσουμε θέσεις για όλους τους συναδέλφους», τόνισε.

    Ποια είναι τα δύο προγράμματα

    Για τα δύο προγράμματα που πρότεινε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι «η βασική καινοτομία έγκειται στο να επιδοτήσουμε τις θέσεις εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή επανένταξης, την οποία κάθε άνεργος, παλιός ή νέος, θα μπορεί να τη μεταφέρει στην τηλεοπτική επιχείρηση της επιλογής του. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι τον μισθό που προβλέπεται στην τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις στα κανάλια που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για αυτές τις θέσεις εργασίας».

    Το δεύτερο πρόγραμμα, είπε, «είναι ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα, ας πούμε τη δυνατότητα ορισμένων που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα κανάλια, τα νόμιμα, να ξεκινήσουν ένα νέο σάιτ».

    «Η δέσμευσή μας ήταν και παραμένει κανένας να μη βρεθεί άνεργος τώρα με την επαναφορά της νομιμότητας στα κανάλια», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Ερωτηθείς εάν μπορούν να απορροφηθούν 2.000 εργαζόμενοι, είπε ότι «αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 2.600 και έχουμε σκοπό να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο μπορούμε».

    Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι και στους επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι εξαρτάται και από αυτούς η περιφρούρηση των θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, η μη αδειοδότηση σημαίνει αδυναμία εκπομπής μέσω της Digea, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κανάλι να εκπέμψει συνδρομητικά».

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/mono-pou-sozi-ton-alexi-ine-na-apergi-ert-se-kathe-dimosia-emfanisi-tou/72565



    ΣΧΟΛΙΑ