• First Top Stories

    Για τον Θεό: Καμία αξιολόγηση δεν έκλεισε

    Αντώνης Κεφαλἀς

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος


    Για τον Θεό — έχουμε χάσει κάθε αίσθηση αλήθειας;;; Όλοι γράφουν ότι έκλεισε η 3η αξιολόγηση!!! Καμία αξιολόγηση δεν έκλεισε. Απλά, υπήρξε άμεση συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ως προς τις απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση: πλειστηριασμοί, ενεργειακά, εργασιακά, και μερικές δεκάδες ακόμη προαπαιτούμενων. Ας τα κάνει αυτά η κυβέρνηση και ας τα κάνει σωστά και τότε να μιλήσουμε για κλείσιμο της αξιολόγησης. Ήδη, στο θέμα των απεργιών η κυβέρνηση έκανε πίσω. Και καλά να λέει ψέματα η κυβέρνηση. Οι άλλοι που παρασύρονται;;;;;;

    Τι έγραφε χθες το mononews.gr σε ρεπορτάζ

    Ο  επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου εξήγησε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των περίπου 75 προαπαιτούμενων (σ.σ. εκκρεμούν περίπου τα δύο τρίτα των 110 προαπαιτούμενων είπαν χθες ευρωπαϊκές πηγές) για την πολιτική συμφωνία επί της 3ης αξιολόγησης με τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και επιπλέον 82 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που ακολουθεί και πρέπει να κλείσει έως τον Μάιο – Ιούνιο.

    Μόνο αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό – είπαν – θα μπορέσει να κλείσει ομαλά το 3ο μνημόνιο και να δοθεί χρόνος και χώρος συζήτησης για τα μεγάλα θέματα: την παρέμβαση στο χρέος (οι αποφάσεις για αυτή θα ακολουθήσουν και την 4η αξιολόγηση) του ρόλου του ΔΝΤ που θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά και για την επόμενη ημέρα του 3ου μνημονίου.

    Πλέον, έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα ακολουθείται από ένα “πλαίσιο” βάσει του οποίου θα υποχρεώνεται να συνεχίζει να εφαρμόσει όσα έχει ήδη δεσμευθεί να πράττει και όσα αποφασιστούν τον Μάιο – Ιούνιο. Δηλαδή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 10ετίες, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (απαιτείται η συνεχής διενέργεια πλειστηριασμών και η επέκτασή τους σε όλη την επικράτεια και για χρέη προς το δημόσιο με ηλεκτρονική μορφή ως προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης), αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων (καθώς τα έσοδά τους συνδέονται και με το χρέος).

    Ο κ. Κοστέλο μίλησε για “πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018″. Είπε πως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα”.  Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανόδου από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε.

    Πολλά νομοσχέδια

    Όσον αφορά στην 3η αξιολόγηση έγινε σαφές χθες από την ομιλία του κ. Κοστέλο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει στη Βουλή τις πιο πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. “Πρέπει να είναι όλα έτοιμα, πριν την 22α Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε να συνταχθεί η ‘έκθεση συμμόρφωσης’ της Κομισιόν” και σε αυτό το σενάριο το πακέτο δόσεων μπορεί να έρθει αρχές Φεβρουαρίου εξήγησαν χθες και οι πηγές της ΕΕ.

    Στα κρίσιμα προαπαιτούμενα πέρα από τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνεται και η ενέργεια, ο ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες (σ.σ. η διάταξη αποσύρθηκε χθες από τη Βουλή και θα επανακατατεθεί), οι παρεμβάσεις για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο και για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Ο κ. Κοστέλο πρόσθεσε στη λίστα το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ