• First Top Stories

    Ποιος μισεί αυτούς που έχουν Porsche;


    Υπάρχουν κάποιοι (θλιβεροί, ομολογουμένως) άνθρωποι που σε ό,τι κι αν γίνεται γύρω τους βάζουν ένα ιδεολογικό, ταξικό πρόσημο. Κρίνουν τα πάντα, από το τι κάνει ο διπλανός τους μέχρι το πώς κινείται ένα αυτοκίνητο, με βάση την ιδεολογία τους, το σύστημα ιδεών που έχουν μέσα στο κεφάλι τους, και πάντα καταλήγουν στα συμπεράσματα που ταιριάζουν με αυτό το σύστημα. Το είδαμε αυτό με το τραγικό δυστύχημα στην Αθηνών-Λαμίας, το απόγευμα του Σαββάτου: για ορισμένους σε αυτό το δυστύχημα είχε νεκρούς δύο ταχυτήτων: τους νεκρούς-θύματα και τους νεκρούς-θύτες. Βάζουν τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι της μοιραίας Porsche στην ίδια μοίρα με έναν καμικάζι αυτοκτονίας, βάζοντας στη δική τους, φανταστική “ζυγαριά” τη ζωή του και βγάζοντάς την πιο “ελαφριά” από τις ζωές των άλλων.

    Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το όχημα που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μία Porsche, και όχι ένα Yugo, ένα Fiat, έστω ένα Toyota βρε αδερφέ, το πόρισμα βγήκε: “ε, κάποιο πλουσιόπαιδο έπιασε τα 300 και θέρισε όποιον βρήκε μπροστά του”. Λες και πρέπει κανείς να έχει Porsche ή να είναι γόνος καλής οικογένειας για να έχει κακή οδηγική συμπεριφορά στην Ελλάδα των χιλιάδων τροχαίων…

    Όταν δε μαθεύτηκε ότι επρόκειτο για τον γιο του επικεφαλής της αλυσίδας παιχνιδιών Jumbo, εκεί πια το πράγμα ξέφυγε: το δυστύχημα ξαφνικά έγινε “ταξικό”, με “θύτη” έναν πλούσιο και “θύματα” μία φτωχή οικογένεια. Το κεφάλαιο που τσακίζει τον εργάτη, ο πλούτος που στρέφεται κατά των φτωχών – θεωρίες απίθανες, που θα έκαναν τον Μαρξ να χλωμιάσει.

    Αν και ακόμα δε γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, για τον μέσο χρήστη των social media η υπόθεση έχει ήδη κλείσει: ο οδηγός της Porsche έκανε κόντρες με κάποιον άλλο οδηγό, έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, σπέρνοντας τον θάνατο. Η ετυμηγορία; Να καταδικαστεί σε θάνατο και ο πατέρας του, επειδή είναι πλούσιος.

    Αυτά φυσικά είναι παράλογα πράγματα. Θα πρέπει να είναι κανείς βαθιά προκατειλημμένος, ή βαθιά ηλίθιος, για να συνδέει την οδηγική συμπεριφορά με το εισόδημα του καθενός. Αν αντί για μία Porsche ήταν εκεί ένα αυτοκίνητο μιας πιο “ταπεινής” μάρκας, μπορεί και να υπήρχαν αμφιβολίες, θα σκεφτόταν κανείς “κι αν έπαθε βλάβη το αυτοκίνητο;”, ή “κι αν του έσκασε το λάστιχο;”, ή “κι αν έπαθε κάτι ο οδηγός εκείνη την ώρα;”. Αλλά επειδή μιλάμε για Porsche, όλα αυτά δεν τα ρωτάει κανείς…

    Όμως αυτές είναι νοοτροπίες που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Νοοτροπίες που στην καλύτερη περίπτωση είναι γραφικές και στη χειρότερη είναι επικίνδυνες. Αν είναι να ξεκινήσει ο ταξικός πόλεμος από το ποιοι οδηγούν καλύτερα από τους άλλους, καλύτερα να μην ξεκινήσει ποτέ…

    Κρατήστε ακόμα και το εξής: Ο τραγικός πατέρας, Υπάτιος Πατμάνογλου έδειξε  μεγαλείο ψυχής καθώς στο μυαλό του έχει και την οικογένεια των θυμάτων της Πόρσε: «Σίγουρα η γυναίκα μου θα τα είδε όλα, θα είδε το αμάξι της να έρχεται πάνω της αλλά για να μην προλάβει να κάνει τίποτα θα έφυγαν ακαριαία. Τους φίλησα και τους αποχαιρέτησα. Είδα τα πάντα. Δεν έζησε κανείς. Μόνο τα κλειδιά μου και το κινητό μου έχω, τίποτα άλλο. Μόνο το κινητό μου πετάχτηκε από μέσα. Θέλω να δώσω συλλυπητήρια και στις άλλες οικογένειες. Τα παιδιά αυτά δεν ήθελαν ούτε να σκοτωθούν, ούτε να σκοτώσουν την οικογένειά μου. Συλλυπητήρια και σε αυτή τη μάνα που κάηκε το παιδί της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: H Porsche είχε λάστιχα του 2006 και έπιασαν φωτιά πριν συγκρουστεί;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγική ειρωνεία για το Γιώργο Βακάκη: Η Porsche δεν ήταν δικιά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Video-ντοκουμέντο: Δείτε πλάνα μετά το τραγικό δυστύχημα του Γιώργου Βακάκη με την Porsche



    ΣΧΟΛΙΑ