• First Top Stories

    Χάος στην ΕΕ για το μεταναστευτικό: Ποιοι τορπίλισαν τη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ

    • NewsRoom

    Οικογενειακή φωτογραφία στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ


    Σε  πλήρη ασυμφωνία κατέληξε η άτυπη σύνοδος κορυφής του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, καθώς οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο για το μείζον θέμα του προσφυγικού. Η αρνητική στάση των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία τορπίλισε τη σύνοδο και κατέδειξε την αδυναμία εύρεσης κοινής λύσης.

    Ενώ στα hot spots της Ελλάδας, και ειδικά στη Μόρια, η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, οι «28» συμφώνησαν μόνο στην μελλοντική αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής, αντίστοιχη της συμφωνίας με την Τουρκία.

    Η άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, υπό τον φόβο της περαιτέρω ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2019, έφερε στο τραπέζι την πρόταση για την «εξαγορά υποχρεώσεων». Αν, δηλαδή, ένα κράτος-μέλος δεν δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα πληρώνει χρήματα στην ΕΕ, ώστε να διαχειρίζεται το πρόβλημα.

    Την ιδέα απέρριψαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Μέρκελ δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μην δεχθούν πρόσφυγες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε με έξοδο από το χώρο Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσες χώρες αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.

    Συμφωνία δεν υπήρξε ούτε στο θέμα της ενίσχυσης της FRONTEX, ούτε στις αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακή που έχει προτείνει ο Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο η FRONTEX θα αυξήσει το προσωπικό της από 1.500 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σήμερα, στις 10.000 μέχρι το 2020. Ορισμένοι από τους «28» θεωρούν ότι η Κομισιόν έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της και άλλοι εξ αυτών, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κρίνουν απαγορευτικό το κόστος της αύξησης του προσωπικού της FRONTEX. Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ έτυχε υποστήριξης από τα περισσότερα κράτη – μέλη και πλέον το κόστος αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών στο συμβούλιο της Ε.Ε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Γερμανία προσπαθεί να διορθώσει το μεταναστευτικό πρόβλημα των 30 δισ. ευρώ το χρόνο

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διευθυντής Frontex: Αν δεν ενταθούν οι απελάσεις, δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δύσκολες μέρες για τη Μέρκελ με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό



    ΣΧΟΛΙΑ