• First Top Stories

    Τα δίνουν όλα για το πλαστικό χρήμα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε

    POS


    Ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο η επιβολή των capital controls “ανάγκασε” πολλούς Έλληνες να… ανακαλύψουν το πλαστικό χρήμα (ειδικά τις χρεωστικές κάρτες, των οποίων η χρήση έχει καταγράψει κατακόρυφη άνοδο). Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικό νέο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την “τσιμπίδα” της εφορίας και η ενίσχυσή τους θεωρείται πολύ σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής.

    Κάπως έτσι εξηγείται η… πρεμούρα της κυβέρνησης να συνδέσει το αφορολόγητο όριο όχι πια με τη συλλογή χάρτινων αποδείξεων, αλλά με την πραγματοποίηση αγορών με πλαστικό χρήμα, ώστε να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τη χρήση καρτών.

    Με βάση το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό νόμο, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το αφορολόγητο και κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας, από την 1η Ιανουαρίου για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα δαπάνες που ισοδυναμούν με τουλάχιστον το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, αν αυτό είναι κάτω από 10.000 ευρώ, το 15% του εισοδήματός τους, αν αυτό είναι από 10.001 ως 30.000 ευρώ, ή το 20% του εισοδήματός τους, αν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ το χρόνο.

    Αν πραγματοποιήσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες δαπάνες με κάρτες, τότε επί της διαφοράς των δαπανών τους με τις προβλεπόμενες θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

    Από το μέτρο των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτες θα υπάρξουν εξαιρέσεις, που πιθανότατα θα αφορούν σε ηλικιωμένους και κατοίκους απομονωμένων ή πολύ μικρών περιοχών, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προσκομίζονται ανάλογης αξίας αποδείξεις αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.

    Ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση αγορών με κάρτες είναι η συμμετοχή όλων αυτών των αγορών σε λοταρίες με έπαθλο χρηματικά ποσά, στις οποίες θα διατίθεται 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα.

    Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι στο εξής η εξόφληση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα, που επίσης θα αναγκάσει περισσότερους φορολογούμενους να στραφούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

    Στο πλαίσιο βέβαια των νέων ρυθμίσεων, σταδιακά θα καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών για πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων, που θα αποσαφηνιστούν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι δεν εγκαταστήσουν ειδική πινακίδα που να ανακοινώνει ότι τα καταστήματά τους δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

    Επιπλέον, η μισθοδοσία και κάθε άλλου είδους παροχή προς τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλεται μέσω τραπέζης, προκειμένου η σχετική δαπάνη να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του εργοδότη.

    Πάντως, το αίτημα των επιχειρήσεων να θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισπράξεις από τις πληρωμές με κάρτες δεν ικανοποιήθηκε, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος μόνο εφόσον έχουν εξοφληθεί με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλαστικό χρήμα: Τι συμβαίνει με “μαύρο χρήμα”, e- banking και αφορολόγητα εισοδήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίνεται άδεια καζίνο στο Ελληνικό (ήταν από τα προαπαιτούμενα)



    ΣΧΟΛΙΑ