• First Top Stories

    Γιώργος Λογοθέτης: Το power game ενός 40άρη billionaire

    Γιώργος Λογοθέτης

    Γιώργος Λογοθέτης, Εφοπλιστής. Επικεφαλής Libra Group


    Πέρυσι ο κ. Γιώργος Λογοθέτης είδε το όνομά του να φιγουράρει στην λίστα πλουσίων του Forbes στην κατηγορία «40 under Forty», εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο την νέα γενιά επιχειρηματιών.

    Φέτος στα σαράντα του, μπορεί να υπερηφανεύεται – αν και δεν το κάνει ποτέ – ότι με μια αρχική «μαγιά» πλοίων-ψυγείων της ναυτιλιακής που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, έχει στήσει μια αυτοκρατορία εταιριών.

    Η τελευταία του επένδυση στην Ελλάδα αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δείγμα και αυτό των πολυσχιδών δραστηριοτήτων ενός εφοπλιστή που αποφάσισε να πατήσει στεριά.

    Μεγαλωμένος στο City του Λονδίνου, κολύμπησε στα βαθιά από την ηλικία των δεκαεννέα ετών, όταν ανέλαβε το 1995 την Lomar Shipping, δημιούργημα του πατέρα του Μιχάλη.

    Μετά από δύο χρόνια, ο νεαρός χαράζει νέα στρατηγική, διαβλέποντας τις αλλαγές στην παγκόσμια ναυτιλία και αρχίζει να πουλάει σταδιακά τα πλοία-ψυγεία, τα οποία αντικαθιστά με άλλα.

    Μέσα σε δέκα χρόνια και τα εξήντα επτά ψυγεία έχουν πουληθεί στην καλύτερη δυνατή τιμή, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην παγκόσμια οικονομία.

    Κι’ όλα αυτά από ένα παιδί που σε μικρή ηλικία προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, μια ασθένεια που τον ταλαιπώρησε πολύ και του άφησε επιπλοκές και προβλήματα υγείας, τα οποία τον έριχναν για μέρες στο κρεβάτι, αρκετές φορές τον χρόνο.

    Γιώργος Λογοθέτης
    Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group

    Τελικά μια εγχείρηση που έκανε στα τριάντα έξι του τον απήλλαξε για πάντα από τα προβλήματα, όπως δήλωσε όμως η εμπειρία του να ζεις τόσα χρόνια με μια αρρώστια τον έκανε να εκτιμήσει απεριόριστα το δώρο της ζωής.

    Το απίστευτο για πολλούς στην περίπτωση του Γιώργου Λογοθέτη, είναι ότι δεν έκανε πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά μπήκε στην δουλειά αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του στο λύκειο.

    Κάτι όμως που δεν στάθηκε εμπόδιο στις επιχειρηματικές του βλέψεις και τα μεγαλόπνοα σχέδιά του τα οποία ξεκίνησαν με την ίδρυση μιας αεροπορικής εταιρίας, επεκτάθηκαν στον χώρο των ξενοδοχείων, του real estate και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες συνυπάρχουν στον Όμιλο Libra του Γιώργου Λογοθέτη, ο οποίος δεν άφησε ποτέ την ναυτιλία, αφού ο στόλος του αριθμεί πλέον εβδομήντα πέντε πλοία διαφόρων χρήσεων.

    Δουλεύει πολύ, σχεδόν χωρίς να κάνει διακοπές αλλά κάθε πέντε χρόνια «εξαφανίζεται» – τρόπος του λέγειν – για πέντε μήνες, όπου ταξιδεύει και δεν διαβάζει εταιρικά η προσωπικά e-mail.

    Σε αυτό το πεντάμηνο όπως έχει πει γεννιούνται οι νέες ιδέες, αυτές που θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα επόμενα έτη, από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

    Γιώργος Λογοθέτης
    Ένα από τα πλοία της Lomar Shipping, το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου “Porto Leone” είναι χωρητικότητας 64.000-dwt και κατασκευής του έτους 2014

    Παντρεμένος με την Νίτζια Εμπειρίκου, έχει αποκτήσει μαζί της δυο γιους και μια κόρη και μένουν οικογενειακώς στο Μανχάταν, σε ένα σπίτι εξαιρετικής αισθητικής.

    Στους καλούς φίλους του συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, με τους οποίους συντρώγει όποτε βρίσκονται στην Νέα Υόρκη.

    Μάλιστα κάποιοι γνώστες θυμούνται ακόμη το περιστατικό που είχε ως «άτυπο» πρωταγωνιστή τον κ. Λογοθέτη και ήταν αφορμή για να «θαυμάσει» το πανελλήνιο την αμηχανία και το γέλιο του κ. Τσίπρα πριν από δύο χρόνια, στο συνέδριο του πρώην πλανητάρχη στη Νέα Υόρκη.

    Είθισται σε συνέδρια όπως το annual meeting του Ιδρύματος Κλίντον, τα καλύτερα να γίνονται στο παρασκήνιο και όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

    Σύμφωνα με κάποιους «τυχερούς» αυτόπτες μάρτυρες, την ημέρα που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανακρίθηκε από τον Μπιλ Κλίντον, εκτυλίχθηκε backstage ένας άτυπος πόλεμος ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερους κόουτς, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Γιάννα Αγγελοπούλου
    Γιάννα Αγγελοπούλου

    Αμφότεροι κλήθηκαν να μπριφάρουν τους δύο «μονομάχους», ο μεν κ. Παπανδρέου τον Κλίντον με αβανταδόρικες ερωτήσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η δε κ. Αγγελοπούλου τον κ. Τσίπρα, ενημερώνοντάς τον για το πλαίσιο της συζήτησης και τι να περιμένει από τον πρώην πλανητάρχη.

    Μόνο που τελικά οι συνεννοήσεις για μια συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε πολύ στενό φίλο τόσο του κ. Μπιλ Κλίντον, όσο και της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, τον κ. Γιώργο Λογοθέτη, αποδείχθηκαν λάθος.

    Οι δύο «κόουτς» μάλλον δεν μπόρεσαν να μπριφάρουν σωστά τους μονομάχους τους με αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε μια επένδυση του κ. Λογοθέτη στην Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας να μπλοκάρει αρχικά και μετά να μας χαρίσει το αμήχανο γέλιο του σε ένα βίντεο που έγινε viral.

    Ο κ. Λογοθέτης πάντως δεν έδειξε να ενοχλείται από την ατυχία του κ. Τσίπρα, τον οποίο έχει γνωρίσει και στο Νταβός, όπου συζήτησαν για αρκετή ώρα.

    Μέχρι τώρα το Libra Group έχει δώσει κάτι παραπάνω από πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες ο Γιώργος Λογοθέτης στηρίζει ενίοτε και με ενθαρρυντικές δηλώσεις για την χώρα από όπου κατάγεται.

    Με μια πορεία είκοσι χρόνων κατά την διάρκεια της οποίας έχτισε μια αυτοκρατορία ο σαραντάχρονος businessman έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι στην περίπτωσή του «ο ουρανός είναι το όριο».

    Όπως έγραψε το mononews.gr προ μηνών ο εφοπλιστής ήδη  μπήκε στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  καθώς η Euroenergy (που ανήκει στον όμιλο Libra του Γ. Λογοθέτη) επενδύει σε τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW σε Βοιωτία και Κεφαλονιά, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό της στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα για την απόκτηση των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η Euroenergy έχει συμφωνήσει εδώ και λίγους μήνες με τη γαλλική EdF, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, και πλέον απομένουν μόνο τα τυπικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να οριστικοποιηθεί το deal, η αξία του οποίου προσδιορίζεται κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Euroenergy διαθέτει ήδη στην Ελλάδα τρία αιολικά πάρκα με ισχύ 72 MW, τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7 ΜW και τέσσερα projects βιοαερίου ισχύος 1 MW το καθένα, και με την επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 MW, και θα αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

    Η εταιρεία διαθέτει επίσης υποδομές στη Λετονία και τη Ρουμανία. Παράλληλα, η άλλη ενεργειακή εταιρεία του ομίλου Libra, η Greenwood Energy, εστιάζει σε επενδύσεις στην αμερικανική ήπειρο.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η γαλλική EdF επιλέγει να πουλήσει τα τρία αυτά αιολικά πάρκα, περιορίζοντας έτσι την έκθεσή της στην ελληνική αγορά σε λιγότερα από 250 MW – μάλιστα, μία αντίστοιχη τάση διαβλέπει κανείς και στην ισπανική Iberdrola, που έχει «παγώσει» την ανάπτυξη νέων έργων και δε φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της.

    Μία εξήγηση για τις κινήσεις αυτές των ξένων επιχειρήσεων (αν και υπάρχει και το αντιπαράδειγμα της ιταλικής Enel, που αναπτύσσει ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καφηρέα) είναι το ρυθμιστικό κενό που υπάρχει στον τομέα των ΑΠΕ, με την αγορά να παραμένει μπλοκαρισμένη, την ώρα που και το επενδυτικό ρίσκο που ενέχει η χώρα μας παραμένει αρκετά υψηλό.

    Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας

    Σημειώνεται τέλος ότι ο εφοπλιστής έχει θεσμοθετήσει στην χώρα μας και το  Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Προσφέρει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες με έδρα την Ελλάδα να λάβουν δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης, καθώς επίσης και μέρος της συνολικής βράβευσης που ανέρχεται στα €1.25 εκατομμύρια, με σκοπό την υποστήριξη της νέας επιχειρηματικής τους προσπάθειας. Ο  συνολικός αριθμός νικητών ανέρχεται στους 14, από την ίδρυση του θεσμού το 2012. Την γενικότερη επιμέλεια του Βραβείου Επιχειρηματικότητας έχει ο στενός συνεργάτης του εφοπλιστή Jimmys Αθανασόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Παππάς: Ποιοι και γιατί επενδύουν 51,5 εκατ. δολ. στη ναυτιλιακή του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντ. Οικονόμου: Επαναφορά για την Omicron με αγορές μεταχειρισμένων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Οικονόμου: Οριστικοποιήθηκε η είσοδος της DryShips στις μεταφορές υγραερίου



    ΣΧΟΛΙΑ