• First Top Stories

    Άρθρο Θ. Θεοχαρόπουλου στο mononews: “Για έναν ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς”

    • NewsRoom


    “Σήμερα, η χώρα συνεχίζει και βιώνει την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί πλήρως να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Η ελληνική οικογένεια και η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορούν να αντέξουν την υπερφορολόγηση. Οι νέες και νέοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ανεργία είναι στα ύψη. Με την πολιτική που ασκείται εντείνεται ο φαύλος κύκλος ύφεσης και αυξάνεται η φτωχοποίηση.

    Από την άλλη η ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, όπως παλαιότερα με τα Ζάππεια ο Σαμαράς και με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Τσίπρας. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν νέες αυταπάτες. Δεν αντέχει η χώρα νέο γύρο ψευδαισθήσεων.. Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική της να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη και έξοδο από την κρίση.

    Σε αυτές τις συνθήκες για την μεγάλη εθνική προσπάθεια για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση, η ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, είναι αυτή που οφείλει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

    Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει σήμερα τις λύσεις για την ανάταξη της κοινωνίας με αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής αντί μίας αδιέξοδης επιδοματικής πολιτικής ανακύκλωσης της φτώχειας. Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες του παρελθόντος δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Η νέα γενιά αναζητά υπερβάσεις και όχι προσκολλήσεις σε στερεότυπα του παρελθόντος.

    Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει κουραστεί από ατελείωτες διαβουλεύσεις. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων. Απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Στοχεύουμε στην ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Ταυτόχρονα απαιτείται ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Στόχος ο ενιαίος ισχυρός προοδευτικός φορέας που αποτελεί σταθερή επιλογή μας. Η πρόσκληση απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Να συνδιαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο εντός των επόμενων μηνών που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς”.

    Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπάραταξης



    ΣΧΟΛΙΑ