• First Top Stories

    Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

    • NewsRoom


    Αρχίζουν οι γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ, μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ανοίγει το κεφάλαιο «συνεργασία με την Κεντροαριστερά». Οι αντιδράσεις ξεκινούν κυρίως από τις προθέσεις για ένταξη σε ψηφοδέλτια και συνεχίζονται με την συζήτηση για το σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση για συνεργασία.

    Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι πολλοί από τους αποδέκτες του μηνύματος της κυβέρνησης είναι άνθρωποι που προέρχονται μεν από την κεντροαριστερά, αλλά πλέον βρίσκονται στη δύση της πολιτικής τους πορείας.

    Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στο euro2day.gr, ο οποίος εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον προβληματισμό του: «Ασφαλώς δεν υπάρχει παρθενογένεση, χρειάζονται η πείρα, η ικανότητα, τα δίκτυα. Αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να εκφραστεί λυσιτελώς η κοινωνία της κρίσης και μετά την κρίση, με παλαιά κουρασμένα πρόσωπα και παλαιές νοοτροπίες, είναι πολύ μικρή η προστιθέμενη πολιτική αξία τους. Όχι ανύπαρκτη αλλά πολύ μικρή. Είναι σαν να χτίζεις ένα καινούργιο κτίριο με υλικά από κατεδάφιση. Ακόμη κι εμείς, τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, λαχανιάζουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Το 2015 είχα πει στη Βουλή ότι κι εμείς είμαστε καύσιμο της ιστορίας».

    Στα κομματικά κλιμάκια έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα αποτυπωθεί η συνεργασία αυτή στις εκλογές. Αυτό που αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μεν συνεργασία ατόμων με το κυβερνών κόμμα, χωρίς όμως να γίνει ένταξή τους στα ψηφοδέλτια, κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο, αφού δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμπεί σε τροχιά συνασπισμού κομμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται ο ανασχηματισμός – Έρχεται και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεκτονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά: Αφόρητες πιέσεις από την συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ