• First Top Stories

    Άνθρακες τα «μυστικά του Κορακοχωρίου» – Στο κενό οι προσπάθειες για εμπλοκή Σημίτη

    • NewsRoom
    Σημίτης

    Κ. Σημίτης


    Υπόνοιες και υποψίες για κρυμμένα ίχνη επαφών του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη άφησαν δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, κάνοντας λόγο για τα «μυστικά του Κορακοχωρίου», με αφορμή νεώτερη κατάθεση της γραμματέως του Μ.Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου. Τα ευφάνταστα σενάρια και τα πρωτοσέλιδα εμφάνιζαν τον πρώην πρωθυπουργό να υποδέχεται στο χωριό της Ηλείας τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens, ο οποίος υποτίθεται ότι έφτασε εκεί με… ελικόπτερο.

    Η κ. Τσακάλου έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στον ειδικό εφέτη ανακριτή Δημήτριο Ορφανίδη, με βάση καταχώριση στο επαγγελματικό ημερολόγιό της, στις 4 Μαρτίου 2003, «Κορακοχώρι Ηλείας». Σημειώνεται ότι στο Κορακοχώρι διατηρεί σπίτι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η ερώτηση του ανακριτή προς την κ. Τσάκαλου, στο πλαίσιο της έρευνας για το C41, είχε ως εξής: «Το όνομα Βασίλης Κανελακόπουλος σας είναι γνωστό; Η σχετική καταχώρισή του στις 4/3/2003 στο επαγγελματικό σας ημερολόγιο με τη διευκρίνιση «Κορακοχώρι Ηλείας» σάς θυμίζει κάτι; Ξέρετε κάτι σε σχέση με αυτό;».

    «Δεν θυμάμαι κάτι σε σχέση με αυτό το όνομα. Το όνομα αυτό πιθανώς να αναφέρεται σε χειριστή ελικοπτέρου. Έχω την εντύπωση ότι έχω ξανακούσει το όνομα. Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω» απαντά η κ. Τσακάλου στην κατάθεση που έδωσε στις 24 Νοεμβρίου 2017.

    Η υπόθεση αφήνει υπόνοιες για επίσκεψη του Μιχάλη Χριστοφοράκου με ελικόπτερο στο Κορακοχώρι, και εν συνεχεία «δένει» το σενάριο ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη.

    Ωστόσο, τις υπόνοιες και τις ασάφειες διαλύει άλλη κατάθεση που ελήφθη την ίδια εποχή με αυτή την κ. Τσάκαλου. Πρόκειται για την κατάθεση του Βασίλη Κανελλακόπουλου, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, ο οποίος δεν είναι… χειριστής ελικοπτέρου, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου «Κτήμα Μερκούρη».

    Ο Β. Κανελλακόπουλος στην κατάθεσή του διηγήθηκε ακριβώς τι συνέβη τον Μάρτιο του 2003: Δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Μιχ. Χριστοφοράκο, ο οποίος του είπε ότι φιλοξενούσε έναν Γερμανό, ότι θα τον πήγαινε στην Αρχαία Ολυμπία και ζήτησε να μάθει αν μετά μπορούν να επισκεφθούν το Κτήμα Μερκούρη, που είναι επισκέψιμο οινοποιείο, για να δοκιμάσουν τα κρασιά παραγωγής του. Ο Γερμανός φιλοξενούμενος δεν είχε πολύ χρόνο και η επίσκεψη θα γινόταν με ελικόπτερο. Ο Β. Κανελλακόπουλος ζήτησε να μάθει πότε θα φτάσουν στο οινοποιείο προκειμένου να κάνει τις σχετικές προετοιμασίες.

    Όμως τη συμφωνημένη ημέρα άλλαξε το πρόγραμμα και η επίσκεψη του Μιχ. Χριστοφοράκου και του φιλοξενούμενού του στο Κτήμα Μερκούρη δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, η καταγραφή στο ημερολόγιο της κ. Τσακάλου έμεινε, πυροδοτώντας σενάρια με στόχο τον Κώστα Σημίτη.

    Υπάρχουν ακόμη δύο λεπτομέρειες, που παίζουν τον ρόλο τους στην ιστορία. Το Κτήμα Μερκούρη, που βρίσκεται στο Κορακοχώρι Ηλείας, έχει νοικιάσει μέρος του κτήματος Σημίτη και εκμεταλλεύεται τους παρακείμενους αμπελώνες του.

    Ο Μιχ. Χριστοφοράκος ενδεχομένως να επέλεξε το συγκεκριμένο οινοποιείο επειδή συγγενής του Β. Κανελλακόπουλου ήταν παντρεμένη (και ήδη χωρισμένη) με τον αδελφό τού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία. Ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Κανελλακόπουλος δεν γνωρίζονταν ούτε είχαν μιλήσει ξανά.

    Πριν από έναν χρόνο, ο Β. Κανελλακόπουλος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Άρειο Πάγο, που τον καλούσε να μιλήσει με τον ανακριτή για την καταγραφή στο ημερολόγιο της Τσακάλου. Ο διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Μερκούρη έδωσε κατάθεση, διηγήθηκε το περιστατικό, ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Χριστοφοράκο. Έπειτα δέχθηκε ερωτήσεις αν έμαθε κάτι περί επίσκεψης Χριστοφοράκου στον Κ. Σημίτη, μήπως ο Χριστοφοράκος δεν πήγε στο Κτήμα Μερκούρη, αλλά κατευθείαν στον Σημίτη. Ο Β. Κανελλακόπουλος απάντησε ότι το Κορακοχώρι είναι μικρό και ότι αν πήγαινε εκεί ελικόπτερο θα το έβλεπαν και θα το άκουγαν όλοι.

    Από την κατάθεση του κ. Κανελλακόπουλου προκύπτει αφενός ότι οι ερωτήσεις του ανακριτή ήταν στοχευμένες στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αφετέρου δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία ευφάνταστων σεναρίων με στόχο να εμπλέξουν τον πλήξουν τον πρώην πρωθυπουργό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Σημίτης: Η λάσπη και οι προσωπικές επιθέσεις δεν με αγγίζουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη ζητά η Δικαιοσύνη – Τι απαντά ο ίδιος



    ΣΧΟΛΙΑ