• First Top Stories

    Θ. Δρίτσας μετά την κατακραυγή: «Σεβόμαστε τον παραχωρησιούχο και τη φίλη Κίνα»

    • NewsRoom
    Δρίτσας

    Θεόδωρος Δρίτσας


    Στροφή 180 μοιρών έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στη Βουλή η επιστολή της COSCO για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του ΟΛΠ, θέτοντας σε κίνδυνο της συμφωνία με την κινεζική εταιρία. Μάλιστα, εξέφρασε δημόσια το σεβασμό του προς την COSCO και την Κίνα.

    Μιλώντας στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά: “Φυσικά σεβόμαστε και τον παραχωρησιούχο, σεβόμαστε και τη φίλη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να εξαντλήσουμε όλη την καλή πίστη για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η κυβέρνησή μας δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει διεθνώς”.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Δρίτσας έριξε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το φταίξιμο για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο με την COSCO επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα, ούτε για να ανατρέψουν συμφωνίες. Όλα αυτά διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν έγιναν στο κρυφά και στα μουλωχτά. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την επικοινωνία με τον παραχωρησιούχο”.

    Ωστόσο, ο κ. Δρίτσας εξέφρασε την αντίδρασή του στην κριτική που δέχθηκε ότι ο ίδιος έδειξε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης σαν υπεύθυνο για τις αλλαγές που δεν έχουν την έγκριση των Κινέζων, εξαπολύοντας για μία ακόμη φορά επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης: “Να αντισταθεί η αίθουσα σε αυτή την αθλιότητα. Μην ανέχεστε αυτή την αγυρτεία, απ’ όπου κι αν εκδηλώνεται”.

    Όσον αφορά στην επιστολή της κινεζικής εταιρίας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει, λέγοντας:”δεν θα κρίνω την επιστολή γιατί σέβομαι τις καλές σχέσεις με την Κίνα κ.λ.π.” και προσθέτοντας ότι είχαν ζητήσει από την COSCO να έρθει στην επιτροπή, αλλά δεν ήρθε.

    Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ωρών θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, υποστήριξε ο κ. Δρίτσας μιλώντας στη Βουλή.

    Παράλληλα τόνισε ότι  το νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας προκειμένου να λυθούν νομικά τα ζητήματα, χωρίς να αφήνουν κενά για παρερμηνείες, συμπλήρωσε.

    Το Μαξίμου καλύπτει το Δρίτσα

    Κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου υποστηρίζουν ότι «ο κ. Δρίτσας δεν έκανε καμία αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας» και «δεν έκανε κανέναν φάουλ». Οι όποιες αλλαγές στο αρχικό κείμενο το οποίο ήταν στα Αγγλικά, έγιναν από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης πάντα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήταν σε συνεννόηση με την COSCO, με κριτήριο την προσαρμογή του στην ελληνική νομοθεσία.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η νομική υπηρεσία της CΟSCO επέλεξε την Τετάρτη αντί να επικοινωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ να εκδώσει τη ανακοίνωση, κίνηση που η αντιπολίτευση «έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά λόγω της συγκυρίας του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στην Κίνα.

    Γεροβασίλη: Η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι το θέμα αναφορικά με την COSCO έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.

    Σε δήλωσή της σημειώνει πως “όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με την Cosco είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου.

    Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afto-ine-to-anapantecho-doro-pou-prosferoun-tora-i-londrezi-stous-evropeous-ke-stous-ellines/57505



    ΣΧΟΛΙΑ