• bloomberg

    Financial Times

    Περικοπές 60.000 θέσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς το outlook γυρίζει σε αρνητικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • των Stephen Morris και David Crow


    Ένας νέος γύρος συγκέντρωσης στον κλάδο θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερα δεινά για τους εργαζομένους

    Ύστερα από μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά, οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχουν και πολλές άλλες επιλογές από το να κόψουν μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον για να να αντιμετωπίσουν την επί χρόνια κακή κερδοφορία τους.

    Εγκλωβισμένες στα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, το Brexit και τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις, οι τράπεζες στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία έχουν ανακοινώσει φέτος περικοπές άνω των 60.000 θέσεων εργασίας.

    Στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης βάσει κεφαλαιοποίησης, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 20% από το 2008 και μετά, στα  1,1 εκατ. άτομα. Σε αντιδιαστολή, η αντίστοιχη μείωση είναι χονδρικά 7% για τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ.

    Πολλές από τις περικοπές αυτές αφορούν τις δυσκολεμένες επενδυτικές τράπεζες της περιοχής που πλήττονται από μια γενικευμένη μείωση εσόδων καθώς και από το γεγονός ότι συνεχίζουν να χάνουν μερίδιο αγοράς υπέρ των αμερικανικών ανταγωνιστικών τους.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε άλλαξε το outlook του για τις τράπεζες παγκοσμίως σε αρνητικό από σταθερό, προειδοποιεί ότι η «ψαλίδα στην κερδοφορία μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ξένων ανταγωνιστικών τους θα ανοίξει ακόμη περισσότερο» μεσοπρόθεσμα, παρά τις μεγάλες μειώσεις που γίνονται σε επίπεδο προσωπικού.

    «Το κόστος της μείωσης του πλεονάζοντος δυναμικού μέσω αναδιάρθρωσης… είναι εμπροσθοβαρές, ενώ τα όποια κέρδη σε επίπεδο κερδοφορίας θα συσσωρευθούν πιο μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Moody’s.

    Οι πιο μεγάλες ήταν οι περικοπές στην Deutsche Bank. Μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με την Commerzbank, ο διευθύνων σύμβουλος, Christian Sewing, ανακοίνωσε την οπισθοχώρησή της από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας νέας «bad bank» για τη διάθεση ανεπιθύμητων assets αξίας 288 δισ. ευρώ.

    Στη Γαλλία, η Société Générale έκοψε 1.600 θέσεις από το χρηματιστηριακό βραχίονά της (περίπου 8% του δυναμικού του), στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε πλέον να παράγει αποδεκτό επίπεδο κερδών.

    Αντιστοίχως, η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι οι «οι ακραίες συνθήκες στις αγορές» έπληξαν τα έσοδα από το trading. με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους οικονομικούς στόχους της και να δεσμευθεί για πρόσθετες περικοπές 600 εκατ. ευρώ.

    Στη Βρετανία, ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη θέση αφότου απολύθηκε λόγω έλλειψης αποφασιστικότητας ο προκάτοχός του, προετοιμάζει ένα σχέδιο περικοπής δαπανών που θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με πηγή που εργάζεται για την αναδιοργάνωση της τράπεζας, οι περικοπές δαπανών, η μείωση των σταθμισμένων ως προς το ρίσκο assets στις ΗΠΑ και η πώληση δραστηριοτήτων, όπως της λιανικής τράπεζας στη Γαλλία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού της τράπεζας, το οποίο αριθμεί σήμερα 238.000 άτομα, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

    Πιο πρόσφατα, η UniCredit ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι σχεδίαζε να κόψει 8.000 θέσεις εργασίας και να κλείσει 500 καταστήματα, για να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ.

    Τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως, μπορεί να φέρουν κι άλλα δεινά για τους εργαζομένους. Πολλές από τις μεγάλες τράπεζες της περιοχής ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος συγκέντρωσης στον κλάδο καθώς οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης υιοθετούν όλο και πιο ήπια στάση στο θέμα ενδεχόμενης πλήρους τραπεζικής ένωσης. Εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο για διασυνοριακές συγχωνεύσεις που θα έφερναν αναπόφευκτα κι άλλες αναδιαρθρώσεις, καθώς θα καταργηθούν οι αλληλεπικαλύψεις και η ψηφιοποίηση συνεχίζει να παίρνει όγκο δουλειάς από τους ανθρώπους, ιδίως στα τμήματα λιανικής και στα δίκτυα των καταστημάτων.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ