• bloomberg

    Financial Times

    Ο Άκης Μπουρλάς (Pfizer) ξεσπά για το εμβόλιο: «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε πολιτικές πιέσεις»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Hannah Kuchler
    Εμβόλιο Pfizer: Πέφτει στο 47% η προστασία μετά τους πέντε μήνες

    Albert Bourla, CEO Pfizer


    «Κόλαφος» κατά της πολιτικοποίησης του εμβολίου για τον κορονοϊό ήταν ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άκης (Albert) Μπουρλάς, σε υπόμνημά του προς τους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας του.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer αναφερόταν συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο εθίγη το θέμα κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ δηλώνει ότι η εταιρεία του θα κινηθεί με την «ταχύτητα της επιστήμης».

    Ο Άκης Μπουρλάς, επικεφαλής της εταιρείας που έχει προβάδισμα στην ανάπτυξη του εμβολίου και τις περισσότερες πιθανότητες να υποβάλει εμβόλιο για έγκριση πριν από τις αμερικανικές εκλογές, είπε ότι δεν θα πιεστεί να κινηθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά σε μια, όπως τη χαρακτήρισε, «υπερκομματική» χρονιά. Σε σημείωμά του προς το προσωπικό, το οποίο είδαν οι Financial Times, υποστήριξε ότι η «ενισχυμένη πολιτική ρητορική» γύρω από την ανάπτυξη και τον χρόνο διάθεσης του εμβολίου «κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου».

    Η ύπαρξη του συγκεκριμένου memo αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Associated Press.

    «Απογοητεύτικα που η πρόληψη μιας θανατηφόρας ασθένειας συζητήθηκε με πολιτικούς όρους και όχι με επιστημονικά δεδομένα», έγραψε ο κ. Μπουρλάς. «Ο κόσμος, που είναι δικαιολογημένα μπερδεμένος, δεν ξέρει ποιον ή τι να πιστέψει», σημείωνε χαρακτηριστικά.

    Στο ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι εταιρείες όπως η Pfizer θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα εμβόλια τους πολύ πιο γρήγορα εάν οι αντίπαλοί του δεν ανήγαγαν το όλο θέμα σε πολιτικό. Οι περισσότεροι από τους συμβούλους του, ωστόσο, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ευρέως μέχρι το επόμενο έτος.

    «Είναι μια πολύ πολιτική υπόθεση. Μίλησα με την Pfizer, μίλησα με όλους τους ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να μιλήσει κανείς, με τη Moderna, την Johnson & Johnson και άλλους», είπε ο κ. Τραμπ. «Μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από αυτό. [Το θέμα] έχει γίνει πολύ πολιτικό λόγω της αριστεράς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο κ. Μπουρλάς έχει πει ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της αρκετά δεδομένα για να υποβάλει αίτηση για άδεια μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Αν και η Pfizer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ξεκίνησαν τις δοκιμές της φάσης 3 την ίδια ημέρα τον Ιούλιο, ο προγραμματισμός των δοκιμών της Pfizer είναι τέτοιος που μπορεί να δώσει αποτελέσματα νωρίτερα.

    Η δοκιμή της AstraZeneca στις ΗΠΑ σταμάτησε, καθώς οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν πιθανή παρενέργεια σε άτομο που συμμετείχε στις δοκιμές. Ο Στεφάν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε στους FT την Τετάρτη ότι θα έχει τις 25 Νοεμβρίου χρόνο παρακολούθησης μόλις δύο μήνες, κατά μέσον όρο,  για τους συμμετέχοντες στις δοκιμές, τον ελάχιστο που προβλέπει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για να χορηγήσει άδεια έκτακτης.

    Ο κ. Μπουρλάς επέμεινε ότι η Pfizer δεν θα «υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις». Πρόσθεσε: «Η μόνη πίεση που νιώθουμε –και είναι βαριά– είναι οι δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι εκατομμύρια επιχειρήσεις και οι εκατοντάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εξαρτώνται από εμάς».

    Σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες που έχουν λάβει κυβερνητικά κεφάλαια για κλινικές δοκιμές ή για την επέκταση της παραγωγής τους, η Pfizer έχει υπογράψει μόνο μια προπαραγγελία με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο κ. Μπουρλάς είπε ότι η εταιρεία του είχε βάλει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια δικά της χρήματα σε κίνδυνο.

    «Στη διάρκεια της υγειονομικής αυτής κρίσης, έχουμε συνεργαστεί με πολλούς εκλεγμένους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, αλλά η Pfizer δεν πήρε επενδυτικά κονδύλια από καμία κυβέρνηση», έγραψε, τονίζοντας: «Η ανεξαρτησία μας είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα».

    Copyright The Financial Times Limited 2020
    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ