• bloomberg

    Financial Times

    H Novartis περιορίζει τις δαπάνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές

    • Financial Times

    Vas Narasimhan. CEO Novartis


    Ο επικεφαλής της Novartis σχεδιάζει να περιορίσει τις δαπάνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές στο 5% περίπου της κεφαλαιοποίησης του φαρμακευτικού κολοσσού, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τη συνολική απόδοση για τους μετόχους της εταιρείας, μετασχηματίζοντας παράλληλα την ελβετική φαρμακοβιομηχανία σε μια καινοτόμο εταιρεία φαρμάκων.

    Ο Vas Narasimhan προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ προετοιμάζει την αυτονόμηση της θυγατρικής εταιρείας προϊόντων οφθαλμικής φροντίδας Alcon, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές σε μια προσπάθεια δεκατεσσάρων μηνών για την απαλλαγή της Novartis από τμήματα που δεν σχετίζονται με την κύρια δραστηριότητά της: την ανάπτυξη φαρμάκων.

    Από τότε που ανέλαβε τα ηνία, τον Φεβρουάριο του 2018, ο Δρ Narasimhan πούλησε το 36,5% της Novartis σε μία κοινοπραξία με την GlaxoSmithKline έναντι 13 δισ. δολαρίων και ξεφορτώθηκε μέρος της εταιρείας γενόσημων φαρμάκων της, Sandoz, στις ΗΠΑ, για περίπου 1 δισ. δολάρια, ώστε να επικεντρωθεί στην παραγωγή προϊόντων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των biosimilar (βιοομοειδών) φαρμάκων.

    Χαρακτηρίζοντας την αποκοπή της Alcon, αξίας περίπου 25 δισ. δολαρίων, όταν ανακοινώθηκε η αυτονόμησή της πέρυσι, ως «μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στην πρόσφατη ιστορία της εταιρείας», υποστήριξε ότι η αναμόρφωση της Novartis θα βοηθήσει «στη δημιουργία περισσότερης αξίας για τους μετόχους», αποδεσμεύοντας κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να επενδύσει «σε τομείς που προσφέρουν κατάλληλες αποδόσεις».

    Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία αύξησε τις καθαρές ετήσιες πωλήσεις της κατά 5% στα 51,9 δισ. δολάρια το 2018, έχει χάσει έδαφος σε σχέση με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές όσον αφορά στη συνολική απόδοση προς τους μετόχους τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, χαιρετίζοντας τις «καλές επιδόσεις» της φετινής χρονιάς, με την τιμή της μετοχής της ενισχυμένη πάνω από 20%, ο Δρ Narasimhan άφησε να εννοηθεί ότι η Novartis έχει τώρα ένα πιο ξεκάθαρο αφήγημα να προσφέρει στους μετόχους.

    «Μακροπρόθεσμα, θέλω να είμαι μια εταιρεία που να βρίσκεται σταθερά στο πάνω μισό του κλάδου από την άποψη της TSR [συνολικής απόδοσης μετόχων]. Νομίζω ότι οι εταιρείες που αποδίδουν καλύτερα… είναι εκείνες που επιδεικνύουν αυτήν τη συνέπεια για πέντε χρόνια, επτά χρόνια, δέκα χρόνια», δήλωσε ο Δρ Narasimhan.

    Ο Δρ Narasimhan παρέπεμψε σχετικά σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία εξαγόρασε την IFM Tre, μια εταιρεία βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανοσολογία, ως παράδειγμα μιας «πολύ πιο εστιασμένης» στρατηγικής εξαγορών.

    Η εξαγορά έχει ενισχύσει τη θέση της Novartis σε μια κατηγορία φαρμάκων «που πιστεύουμε ότι θα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της φαρμακευτικής», είπε.

    Μεταξύ των βασικών εξαγορών της πέρυσι ήταν η απόκτηση έναντι 3,9 δισ. δολαρίων της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Advanced Applications Accelerator και έναντι 2,1 δισ. δολαρίων της Endocyte με έδρα τις ΗΠΑ – και οι δύο ειδικεύονται σε στοχευμένες ραδιοφαρμακευτικές θεραπείες καρκίνου.

    Εν τω μεταξύ, στην κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία, τομέα στον οποίο κατέχει ηγετική θέση, αγόρασε την AveXis για 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκτώντας μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία του νωτιαίου μυελού, μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

    Διευκρινίζοντας ότι η Novartis θα διεκδικήσει εταιρείες που θα βοηθούσαν είτε στο να αποκομίσει μεγαλύτερες ανταμοιβές από αυτές τις διάφορες τεχνολογίες είτε να συμπληρώσει τα φάρμακα που διαθέτει για ασθένειες στις οποίες έχει ήδη επιλέξει να επικεντρωθεί, ο Δρ Narasimhan δήλωσε: «Εάν δεν ταιριάζει σε αυτό το πλαίσιο, τότε δεν θέλουμε πραγματικά να παίξουμε εκεί».

    Η φιλοδοξία του θα ήταν «να προσπαθήσουμε να κάνουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές στο 5% περίπου του ανώτατου ορίου κεφαλαιοποίησής μας που θα ήταν… περίπου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο», είπε.

    Το 2018, η εταιρεία δαπάνησε περίπου 15 δισ. δολάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθιστώντας το για την Novartis ένα έτος ασυνήθιστα υψηλών δαπανών. Ωστόσο, ο Δρ Narasimhan έχει θέσει ως στόχο του τον περιορισμό των δαπανών για εξαγορές στο 5% του ανώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης, αφού εξέτασε τις πολιτικές άλλων μεγάλων εταιρειών – και όχι μόνο του τομέα φαρμακευτικών προϊόντων – που με συνέπεια έχουν πετύχει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους μέσω μίας πειθαρχημένης προσέγγισης στην κατανομή κεφαλαίων.

    Αυτό που δεν αλλάζει, είπε ο Δρ Narasimhan, είναι η δέσμευση της εταιρείας σε ένα «ισχυρό και αυξανόμενο μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών όταν είναι σκόπιμο». Η Novartis ανακοίνωσε αγορές ιδίων μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο.

    Η Sandoz, που ο ίδιος ήθελε να εξελιχθεί σε «αυτόνομη, ισχυρή εταιρεία παραγωγής γενόσημων φαρμάκων» εντός της Novartis, θα αποτελέσει «πυλώνα» της στρατηγικής της ανάπτυξης, ξεκαθάρισε.

    Αλλά ο Δρ Narasimhan δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των γενόσημων στο μέλλον: «Δεν θα μπορούσα να σας πω ποτέ τι επιφυλάσσει το μέλλον μετά από τρία, πέντε χρόνια, αλλά τώρα εστιάζουμε στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Sandoz».

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς το σκάκι έγινε πιόνι στο ρωσικό power game και ο Έλληνας υποψήφιος έχασε την προεδρία της FIDE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: John Elkann: Ο κληρονόμος της δυναστείας των Agnelli ξέρει να επιβιώνει


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ