• bloomberg

    Financial Times

    Απόφαση «βόμβα» του Γαλλικού Δημοσίου: Παύει τη Morgan Stanley από primary dealer

    • των Tommy Stubbington και David Keohane
    Morgan Stanley

    Morgan Stanley


    Στην απόφαση να αφαιρέσουν από τη Morgan Stanley την περίοπτη ιδιότητα του Βασικού Διαπραγματευτή Αγοράς (Primary Dealer) στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, μετά από υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς για την οποία κατηγορείται και για την οποία της επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ, προχώρησαν οι γαλλικές Αρχές.

    Ο γαλλικός ΟΔΔΗΧ, η Agence France Trésor (AFT), ο οργανισμός δηλαδή που διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι ανακαλεί την ιδιότητα του «primary dealer» από τη Morgan Stanley για τουλάχιστον τρεις μήνες, επικαλούμενη συναλλαγές που έγιναν από την τράπεζα πριν από πέντε χρόνια και οι οποίες «είχαν ως αποτέλεσμα να υπονομεύσουν σοβαρά τη ρευστότητα της γαλλικής αγοράς κρατικών ομολόγων».

    Επίσης, σύμφωνα με την AFT, η Morgan Stanley δεν έκανε γνωστό το 2017 ότι η ρυθμιστική Αρχή των γαλλικών αγορών ερευνούσε το ζήτημα.

    Η απώλεια της ιδιότητας του primary dealer σημαίνει ότι η Morgan Stanley δεν θα αγοράζει πλέον ομόλογα απευθείας από την AFT στις νέες εκδόσεις, ένας ρόλος που δίνει στα trading desks πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δραστηριότητας στις αγορές κρατικών ομολόγων. Στη λίστα των primary dealers του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών παραμένουν δεκατέσσερις τράπεζες.

    Τον Δεκέμβριο, η Autorité des Marchés Financiers επέβαλε πρόστιμο στη Morgan Stanley για «επιθετικές» αγορές συμβολαίων (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης) συνδεδεμένων με γαλλικά ομόλογα, ισχυριζόμενη ότι προσπάθησε να προκαλέσει «αφύσικη και τεχνητή» αύξηση της τιμής των γαλλικών και βελγικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να μη γράψει ζημιές από τα ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της.

    Η τράπεζα, η οποία προσφεύγει κατά της απόφασης της ρυθμιστικής Αρχής, δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση του Γαλλικού Δημοσίου.

    Εκπρόσωπος της τράπεζας είπε: «Ως ένας από τους βασικούς primary dealers με ειδίκευση στο δημόσιο χρέος της Γαλλίας περισσότερα από 30 χρόνια πάνω, η Morgan Stanley είναι απόλυτα προσηλωμένη στη συνεργασία της με την AFT για την εφαρμογή συμφωνημένων μέτρων αποκατάστασης. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Γαλλικό Δημόσιο [ως primary dealer]».

    Οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις 16 Ιουνίου 2015, σε μια περίοδο που η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκαλούσε απότομες μεταβολές στις αγορές ομολόγων. Μετά τις συναλλαγές της τράπεζας στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, to trading desk της ξεφορτώθηκε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ γαλλικών και βελγικών ομολόγων, ανέφερε η AMF στην απόφασή της πέρυσι.

    Δικηγόρος της Morgan Stanley δήλωσε πέρυσι ότι οι συναλλαγές επί των συμβολαίων έγιναν για να κλείσει θέσεις αντιστάθμισης και πως ήταν υπερβολικά μικρές για να κινήσουν την αγορά.

    Ο αριθμός των primary dealers στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων του Δημοσίου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2019, σύμφωνα με την ένωση Afme. Κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με την Afme, στο γεγονός ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να αποκομίσουν κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα λόγω του χαμηλότερου όγκου συναλλαγών και των τεράστιων ποσοτήτων από ομόλογα που «σκουπίζει» από την αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ