• ESG Today

    Vodafone και WWF: Συνεργάζονται για τη μείωση των εκπομπών και την ανακύκλωση κινητών

    • ESG Team

    WWF UK CEO Tanya Steele. Copyright – David Bebber


    Η Vodafone και το WWF ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους που θα στηρίξει τους στόχους της Vodafone να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040, να βοηθήσει στην εξάλειψη των ηλεκτρονικών αποβλήτων και να ενθαρρύνει μια πιο κυκλική οικονομία για τα κινητά τηλέφωνα.

    Η συνεργασία ξεκινά με ένα νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ένα εκατομμύριο τηλεφωνικές συσκευές για τον πλανήτη» για να βοηθήσει στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας της Vodafone, αυξάνοντας τον αριθμό των ανταλλασσόμενων, ανακατασκευασμένων και ανακυκλωμένων συσκευών.

    Με την αγορά ενός ανακατασκευασμένου smartphone εξοικονομούνται περίπου 50 κιλά CO2e (ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα), καθιστώντας τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή κατά 87% χαμηλότερη από την αγορά ενός αντίστοιχου, πρόσφατα κατασκευασμένου smartphone– και καταργεί την ανάγκη εξόρυξης 76,9 κιλών πρώτων υλών. Το πρόγραμμα θα παρακινήσει τους πελάτες της Vodafone στην Ευρώπη και την Αφρική να παραδώσουν τις παλιές τους συσκευές ως μέρος μιας πρωτοβουλίας ανταλλαγής, για δωρεά σε κοινωνικούς σκοπούς ή για να ανακυκλωθούν υπεύθυνα. Από τις 22 Νοεμβρίου 2022, κάθε τηλέφωνο που θα συλλέγεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα συνοδεύεται με δωρεά 1 βρετανικής λίρας από τη Vodafone σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας του WWF σε όλο τον κόσμο.

    Ο Nick Read, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, δήλωσε σχετικά: «Το WWF και η Vodafone πιστεύουν ακράδαντα ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές σχετικά με τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας. Η συνεργασία μας με το WWF θα δημιουργήσει νέες πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τους πελάτες μας να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους του πλανήτη».

    Η Tanya Steele, Διευθύνουσα Σύμβουλος του WWF-UK, πρόσθεσε τα εξής: «Ο καθένας από εμάς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας του πλανήτη μας και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων που άπτονται του κλίματος και της φύσης. Μέσω της συνεργασίας μας με τη Vodafone, θα διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να προωθήσει σημαντικά έργα διατήρησης από το WWF σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για τον πλανήτη».

    Η τριετής συνεργασία της Vodafone με το WWF θα δρομολογήσει στρατηγικές πρωτοβουλίες σε όλες τις αγορές της Vodafone στην Ευρώπη και την Αφρική. Αυτές θα περιλαμβάνουν εφαρμογές που βοηθούν τους πελάτες της Vodafone να προβαίνουν σε πιο βιώσιμες επιλογές, καθώς και έργα στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων διατήρησης και βιωσιμότητας. Η Vodafone θα αξιοποιήσει το παγκόσμιο δίκτυο εμπειρογνωμοσύνης του WWF σε περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διεθνή ικανότητά της για να ηγηθεί στην καταπολέμηση της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για το κλίμα και τη φύση.

    Το σχέδιο κυκλικής οικονομίας της Vodafone για φορητές συσκευές

    Η δράση «Ένα εκατομμύριο τηλεφωνικές συσκευές για τον πλανήτη» θα συμβάλει στην επιτάχυνση της πολύπλευρης προσέγγισης της Vodafone για την κυκλικότητα των συσκευών, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, για να βοηθήσει τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας να υιοθετήσει μια πιο κυκλική οικονομία που ελαχιστοποιεί τα απόβλητα και μειώνει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα[2] :

    • Ανταλλαγή – Η Vodafone θα προσφέρει προσφορές συναλλαγών σε ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες θα παρέχονται μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα διευκολύνει τους πελάτες να δεχθούν επιλογές ανταλλαγής για τα υπάρχοντα τηλέφωνά τους.
    • Ανακατασκευή και μεταπώληση – Μέσω συσκευών που λαμβάνονται από δράσεις ανταλλαγής και άλλων συνεργασιών που εστιάζουν σε συσκευές, η Vodafone αναμένει να αυξήσει τον συνολικό αριθμό ανακατασκευασμένων smartphone υψηλής ποιότητας, ανταγωνιστικής τιμής που μπορεί να προσφέρει στους λιανικούς πελάτες.
    • Επισκευή – Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υπαρχουσών συσκευών, η Vodafone ξεκινά τη διάθεση μιας ολοκληρωμένης και εύχρηστης σειράς υπηρεσιών για πελάτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, της υποστήριξης και των επισκευών.
    • Ανακύκλωση – Τυχόν πλεονάζουσες συσκευές που παραλαμβάνει η Vodafone, θα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται υπεύθυνα ή να επαναχρησιμοποιούνται για κοινωνικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

    Η Vodafone πιστεύει ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και δεσμεύεται να μειώσει τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Τα ψηφιακά δίκτυα και οι τεχνολογίες της Vodafone συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξοικονομώντας ενέργεια, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους πιο αποτελεσματικά και δημιουργώντας μια περισσότερο κυκλική οικονομία.

     Η Vodafone καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, με στόχο να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της έως το 2040, ενώ βοηθά τους εταιρικούς πελάτες της να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα κατά 350 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Η Vodafone προωθεί επίσης ενέργειες για τη μείωση της σπατάλης συσκευών και προχωρά στην υλοποίηση του στόχου της να επαναχρησιμοποιεί, να μεταπωλεί ή να ανακυκλώνει το 100% των αποβλήτων του δικτύου της.

    Στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP27 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξήχθη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, ως κύριος εταίρος για τις τηλεπικοινωνίες, η Vodafone συνεργάστηκε με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που συνδέουν το COP27 και τους επισκέπτες του. Επιπλέον, η εταιρεία κατέδειξε πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά, να προσφέρουν μια πιο κυκλική οικονομία και να αυξήσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ