• ESG Today

    Τζον Ποντέστα: Ο άνθρωπος που θα μοιράσει 370 δισ. σε καθαρή ενέργεια στις ΗΠΑ

    Τζον Ποντέστα

    Τζον Ποντέστα, Σύμβουλος Μπάιντεν για την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια


    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διόρισε την Παρασκευή τον Τζον Ποντέστα, να επιβλέπει την ομοσπονδιακή επένδυση 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καθαρή ενέργεια βάσει ενός ορόσημου νέου νόμου για το κλίμα. Πρόκειται για έναν βετεράνο εμπειρογνώμωνα της αγοράς καθαρής ενέργειας στην Ουάσιγκτον που πρωτοστάτησε στη στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα για το κλίμα.

    Οι αναλυτές λένε ότι ο νέος νόμος για το κλίμα θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές περίπου 40 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η επίτευξη του στόχου του κ. Μπάιντεν για μείωση κατά 50 έως 52% θα απαιτήσει περισσότερες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών κανονισμών και ενδεχομένως πιο επιθετικών πρωτοβουλιών για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ως ανώτερος σύμβουλος του κ. Τζο Μπάιντεν για την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια, ο κ. Ποντέστα θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εκταμιεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και κίνητρα για τις βιομηχανίες που αναπτύσσουν αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακή πάνελ, θερμαίνουν και ψύχουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας ή αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα.

    Εκτός από τη θητεία του στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο 73χρονος κ. Ποντέστα υπηρέτησε ως επιτελάρχης του προέδρου Μπιλ Κλίντον και  ίδρυσε το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, μια αριστερή δεξαμενή σκέψης, όπου είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της. Από εκεί ο κ. Ποντέστα συμβουλεύει ανεπίσημα την κυβέρνηση Μπάιντεν, πιέζοντας τον Λευκό Οίκο να ενεργήσει πιο επιθετικά για την κλιματική αλλαγή.

    Οι Δημοκρατικοί  ελπίζουν ότι η νέα δράση σε διάφορα μέτωπα όπως η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις προοπτικές τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κλίμα και τη φορολογία έδωσε ώθηση σε μια ατζέντα για το κλίμα, εν μέσω εσωτερικών διχασμών μεταξύ των Δημοκρατικών και μιας πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου εχθρική προς την περιβαλλοντική ρύθμιση.

    «Ήταν σαν να βλέπεις τον Λάζαρο να ανασταίνεται από τους νεκρούς», έγραψε ο κ. Ποντέστα σε ένα κείμενο την ημέρα που η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο.

     Και επενδύσεις για τα ορυκτά καύσιμα στο νέο νόμο

    Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κ. Ποντέστα είναι ο θυμός ορισμένων προοδευτικών για τον νέο νόμο επειδή, ενώ υπόσχεται ένα ιστορικό επίπεδο επένδυσης στη δράση για το κλίμα, προβλέπει επίσης νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι τα έθνη πρέπει να σταματήσουν να εγκρίνουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων εάν ο κόσμος έχει ελπίδες να αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παράγει εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη.

    Για ορισμένους προοδευτικούς, οι διατάξεις για τα ορυκτά καύσιμα στο νέο νόμο σηματοδοτούν μια προδοσία εκ μέρους του κ. Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε ως υποψήφιος ότι θα σταματήσει νέα έργα γεώτρησης σε δημόσιες εκτάσεις και σε ομοσπονδιακά ύδατα.

    «Η παράταση της εποχής των ορυκτών καυσίμων διαιωνίζει τον περιβαλλοντικό ρατσισμό, δεν συνάδει με την κλιματική επιστήμη και περιορίζει την ικανότητα του έθνους μας να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή», έγραψε μια συμμαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων σε μια επιστολή προς τους Δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα.

    Μια άλλη σημαντική πρόκληση για τον κ. Podesta είναι η τεράστια κλίμακα των χρημάτων που παρέχει ο νόμος, σχεδόν 370 δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα ενέργειας και κλίματος. Πολλές από τις υπηρεσίες που θα επιφορτιστούν με τη δαπάνη των χρημάτων και τη διαχείριση προγραμμάτων καταστράφηκαν υπό την κυβέρνηση Τραμπ και έχασαν εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα πολιτικής. Ο κ. Μπάιντεν έχει μόλις δύο χρόνια απομένουν στη θητεία του για να αποκτήσει μια αργή ομοσπονδιακή γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει το σαρωτικό μέλλον της πράσινης ενέργειας που υπόσχεται ο νόμος.

    Η αμερικάνικη ομάδα για το κλίμα

    Ο κ. Ποντέστα  θα ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας από τους γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου και τους επικεφαλής 21 ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δημιούργησε ο κ. Μπάιντεν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του για να κινητοποιήσει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Ως νέος Εθνικός σύμβουλος για το κλίμα, ο κ. Ζαΐντι 35 ετών, θα αντικαταστήσει την κ. Μακκάρθι και θα  επιβλέπει το γραφείο κλιματικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, που αποτελείται από τεχνικούς και ειδικούς σε θέματα πολιτικής που θα βοηθήσουν τον κ. Ποντέστα και θα φέρουν επίσης νέους κανονισμούς για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αυτοκίνητα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και άλλες πηγές.

    Ο κ. Ζάιντι υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή διευθυντή ενεργειακής πολιτικής στο Συμβούλιο Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου και αναπληρωτή διευθυντή επιστήμης και ενέργειας στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Έχει επίσης τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα για την ενέργεια και το περιβάλλον για την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

    Η κ.  Τζίνα Μακκάρθι , η οποία ήταν στην Υπηρεσία  Προστασίας του Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Ομπάμα, έχει διαμορφώσει τις εθνικές πολιτικές  για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη για πάνω από μια δεκαετία. Ανέπτυξε τους πρώτους κανονισμούς της χώρας για τον περιορισμό της ρύπανσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίοι αργότερα αφαιρέθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ. Η Τζίνα ΜακΚάρθι, Εθνική Σύμβουλος για το κλίμα, είπε ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Ποντέστα πριν αναχωρήσει στις 16 Σεπτεμβρίου

    Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2020, επηρέασε τις υποσχέσεις του κ. Μπάιντεν να κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε ηγέτη στην ιστορία του έθνους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και ως κορυφαίος αξιωματούχος του Προέδρου για την κλιματική αλλαγή, της ανατέθηκε η μετατροπή αυτής της φιλόδοξης ατζέντας σε πραγματικότητα.

    «Θα θεωρείται τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς ως κάποιος που επανέφερε τις ΗΠΑ στο κλίμα», είπε ο κ. Ποντέστα για την κ. ΜακΚάρθι πρόσφατα.



    ΣΧΟΛΙΑ