• ESG Today

    Γκάρι Γκένσλερ (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ): Υποχρεωτικές από φέτος οι κλιματικές γνωστοποιήσεις

    • ESG Team
    Gary Genslner, Πρόεδρος SEC

    Gary Genslner, Πρόεδρος SEC


    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, δήλωσε πριν λίγες ημέρες, ότι θα γίνει υποχρεωτική η γνωστοποίηση από τις εισηγμένες πληροφοριών σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους και στοχεύει να αναπτύξει το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο Γκάρι Γκένσλερ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs,   υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο Μπάιντεν για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Μιλώντας σε ένα συνέδριο με τίτλο «Κλίμα και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», την εβδομάδα που πέρασε,  ο Γκένσλερ είπε ότι οι επενδυτές απαιτούν περισσότερες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή. Είπε ότι οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της SEC σχετικά με τις γνωστοποιήσεις για το κλίμα ήταν εθελοντικές, με αποτέλεσμα να είναι ασυνεπείς οι εισηγμένες στς γνωστοποιήσεις.

    «Οι επενδυτές αναζητούν συνεπείς, συγκρίσιμες και χρήσιμες αποφάσεις, ώστε να μπορούν να βάζουν τα χρήματά τους σε εταιρείες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους», είπε.

    Όπως δήλωσε, ζήτησε από τα στελέχη του να εξετάσουν εάν οι γνωστοποιήσεις για το κλίμα πρέπει να καταχωρούνται ως μέρος του εντύπου 10-K μιας εταιρείας, της ετήσιας έκθεσης που καταθέτει μια εταιρεία για τις οικονομικές της επιδόσεις.

    Στις γνωστοποιήσεις θα περιλαμβάνεται ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της εταιρείας διαχειρίζεται τους κινδύνους και οι ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα, οι μετρήσεις που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η πρόοδος προς τους στόχους που σχετίζονται με το κλίμα.

    Θέλει επίσης να κρατήσει τις εταιρείες υπόλογες για τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι το 92% των εταιρειών του S&P 100 σχεδιάζουν να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών.

    Να λογοδοτήσουν και τα ESG funds

    Με δυσπιστία αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τα επενδυτικά κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι είναι «πράσινα», «βιώσιμα» ή «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» και αξιοποιούν το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές επενδύσεις.

    Όπως εξήγησε, “όσον αφορά τις επενδύσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα διαφοροποιήσεων στο τι εννοούν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με ορισμένους όρους ή ποια κριτήρια χρησιμοποιούν”, είπε. “Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν αναλύσεις για να δουν τι κρύβεται κάτω από το όνομα αυτών των κεφαλαίων.”

    Είπε ότι σύντομα θα απαιτείται από τους διαχειριστές κεφαλαίων να γνωστοποιούν τα κριτήρια και τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για να ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG. Είπε επίσης ότι τα στελέχη της Επιτροπής ελέγχουν τα ονόματα των επενδυτικών κεφαλαίων  σημειώνοντας ότι το όνομα ενός αμοιβαίου κεφαλαίου πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά επενδύει.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ